Alahai Haziq

Sblm aku tulis, aku nak senyum sorang2 dulu…heheh

Aku x nafikan ketiga2 anak aku punya karektor yg berbeza dari kecik lagi, masing2 ada keistimewaan yg tersendiri, nana dengan cara die sbg seorg kakak, haikal ada kalanya sentimental + ganas sket, haziq lak seorang yg lawak….ada je benda yang die buat kitorang ni tergelak.  Disebabkan smlm first time die buat, jd aku nak share kt cni jugak:)

Masuk rumah lepas main kt luar dan basuh kaki, muka die terjengui kt dapur….

haziq:  Mama……

aku:  iye haziq….

haziq:  mama wat ape??? (sambil mata melangut kt atas tengok bekas kt kabinet dapur)

aku:  ibu buat ayam goreng untuk haziq la….kan haziq nak makan….

haziq:  apa???

aku:  goreng ayam…

haziq:  apa???

aku:  goreng ayam haziq….

haziq:  apa??? (sambil kepala buat senget2 plak sambil senyum)

aku:  haaaaziqqqq…..main2 ye….

haziq:  awak ajiq nie….(lawak haziq nie)  terus gelak sambil lari p hall….

adoiii laaaa….geram betui la budak ticik ni klu buat lawak mcm tu, terus terkam die laaaa kan, mungkin dari pagi die x jumpa aku, iye la aku p keje die tido, lunch plak aku x balik pasai cuti sekolah, jd bila dh petang waktu ni la die nak buat sesuatu pun…..heheheh

12 Responses so far »

  1. 1

    ct noramiza said,

    julia, mcm mana nak elakkan dr pukul rifqy, aku selalu babab dia la ni, dia suka buat benda yg bukan2😦

  2. 2

    nanadanny said,

    jgn tanya aku ct, pasai aku pn sama suka pukul haziq…:(

    haziq ni suka kacau nana n haikal, maner x bising budak2 tu, bila dh geram sangat aku amik hanger bagi sekali kt kaki, nangeh la budak tu….biasanya anak2 aku ni bila dh kena ngan aku, diorang slow sket la, waktu ni la aku cakap ‘sape marah tadi’ ‘kenapa ibu marah’ ibu marah sebab apa’ ‘nak buat lagi x lepas ni’ at least diorang tau kite marah sebab apa….

    xpe la ct, kite nak mengajar sebenarnya, tp yg penting lepas marah tu kite kena pujuk die balik, takut nnt diorang pk negatif lak kan, zmn skrg kan byk kes, riso aku, jd kite doakan la anak2 kite sume soleh dan solehah…insyaallah….amin

  3. 3

    Along said,

    aku memang selalu dah pukul anak…selalu buat bg dia nangeh….hehehehe. Dah tu…suka buat benda yg buleh buat aku naik angin, sora toksah ckp la…nyaring dan garing la. tp betoi la, pastu kena pujuk balik, tanya kenapa kita marah n pukul tu, biaq depa ingat. tak gheti la nak lembut sgt, itu memerlukan kesabaran yg tinggi…huuiii..bukan aku tu…

    comey la haziq buat lawak gitu…hehehe

  4. 4

    nanadanny said,

    along,

    tu la kan, aku kt rumah toksah cakap la, menjerit sampei pecah sora dh, last2 aku biar gak, malas nak cakap tp bila biar ada la salah sorang dok keriau plak pastu, lagi la haku angin…

    tp bila baca blog az hari tu rasanya betui gak apa yg die kata, kena terbalikkan apa yg kite nak, jgn cakap x bleh ke, jangan ke, suruh lagiiii mesti depa dok diam, kadang wat cam tu berkesan jugak laaa…:)

    xpe la along, sabaq je laaa kan, anak2 tu la penawar duka pn….hehe

  5. 5

    klynda said,

    klinda pun garang…along selalu buat hal kat rumah…tgn klinda jarang sgt sampai, selalunya sora bleh dengaq seisi rumah bila marah..x larat nak menjerit..dia buat bodo je…kadang2 dia lagi buat apa yg org tak kasi buat..mcm saje2 nak kena pelempang…last sekali tgn pun sampai ke punggung..gerammmmmmm…

  6. 6

    yanz said,

    hheeehehh…nmpknya semua mak2 org di sini dh jadi tarzan, hari2 jerit, bergegar satu blok tu….wakkakakahhh….yee laah, masing2 nk jd artis tp tak kesampaian…hehehe..
    aku kalu geram sgt, mmg tinggi sora, kalau geram sgt, cubit besar2, dia pon bleh ckp, adoiiiii….dan dan tu nk tergelakk plk…

    weh korang, nk pukul anak bleh, tp tgk jgk kita guna apa, ada org penah ckp kt aku, kalu nk pukul, biar guna rotan yg btol, jgn guna benda selain rotan, bleh bahayakan budak tu….
    aku tringat ada satu kisah benar, kkk ipar aku citer, dia kata ada budak pompuan tu umur 3 thn, dia p calarkan keta baru bapak dia dgn ranting kayu, abis calar keta tu, bapak dia geram, dia balun tapak tgn budak tu dua2 dgn ranting kayu jgk, pastu budak tu demam seminggu. depa laki bini buat tak tau je kt anak depa tu, geram punya pasai, dgn mak budak tu skali buat tak tau, bibik laa yg tlg sapu ubat kt tgn tu…
    pastu dh x baik2 demam, baru depa bwk p hospital, doctor tgk tgn budak tu, dua2 dh rosak saraf, kena potong kt pergelangan tgn…haaa, time tu baru laa mak bapak dia nk meraung, menangis apa sume, baru pikir anak, doc kata pasal dh biar lama, so maybe jangkitan kuman dr ranting kayu tu yg jd camtu….haaa, mmg menyesal gile, pastu budak tu ckp kt mak pak dia, takpe laa, ni hukuman utk dia psl dia calarkan keta baru bapak dia….ishhh, sedih bila aku dgr kak ipar aku citer….mintak2 kita ni dijauhkan laa dr buat benda2 tak elok tu pd anak kita kan….

    pergelangan tgn, dua2 skali…

  7. 7

    yanz said,

    ish, mana plk dtg ayat bwh tu plk..

  8. 8

    mai said,

    hehehehe manja anak bongcu ni….

  9. 9

    nanadanny said,

    klynda,

    ermm, sama la saya pn klynda, punggung tgn kaki sume kena lah..yg selalu kena anak lelaki lah pasai nama pn lelaki kan, x leh dok diam, jenuh dah saya ngan mat marah, buat balik, kenkadang kesian gak kena pukul, tp tu la mula2 cakap elok2 x dengar, lama2 darah naik p kepala, tangan laju je hinggap kt maner2 yg sempat:(

    yanz,

    aku ada baca artikel tu, dlm mastika klu x silap, sian kan budak tu, disebabkan kereta anak jadi mangsa…

    klu mcm tu aku kena beli rotan la yanz, x leh pakai hanger dh lagi, x praktikal kan…hehehe selalu hanger tu aku ketuk dulu kt dinding, bagi takut la konon, tp bila x jln, x pasal je kena sekali…

    mai,

    haaa anak bongsu, mlm td akak dh ajar die, ‘ni saper’…haziq jawab ‘adik…’ woooohoooo ngeh2

  10. 10

    yanz said,

    haii…kan hr tu ada cita-cita nk tambahkan rakyat malaysia lag…heheh…
    btol julia, bli rotan laa, buat ala-ala mas idayu dgn black..hahahha

  11. 11

    acu said,

    xpe insyaallah pertambahan rakyat mesia akn berlaku tidak lama lagi huheuehuehueheuehueehuehueheu…….

  12. 12

    nanadanny said,

    yanz,

    bila masa aku bercita2 mcm tu??? cuba habaq sket??? atau pn hg yg nk meneruskan usaha itu…wakaka lariksssss

    acu,

    apakah???? maner hg tau wei!!!! Akak tau la bertambah ka x….ish budak ni nak kena nih…dush2


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: