Demam Campak

entri ringkas..

nana pulak kena dmm campak ahad lepas, waktu ni aku kt kg, byk persoalan aku nak tanya wlpn haikal pernah kena tp dulu p klinik sbb kt sarawak, pasai punya nak cepat balik, so kepada sesiapa yg tau, sila jawab, klu x tau, jawab jugak untuk sedapkan hati aku….wakaka

1.  nana x demam, tp minggu lepas die demam panas balik, setengah org kata, dmm dulu, baru campak kuar, ada jugak kes yg demam + kena campak…aku x p kinik lagi, xpe ke pasai org tua2 cakap biar campak tu kuar banyak dulu….

2.  mknn – betul ke x leh ikan yg bersisik, x bergoreng semestinya lah kan, ayam, daging, sotong, udang lagi laaaa, makan tu mau tergaru2 1 hari 1 malam, kena buat masak rebus je….kenkadang buat bubur kt nana, setakat ni die mmg seorang yg berpantang, x banyak songeh, ikut je, setiap kali nak makan apa2 mesti mintak permission aku dulu….Apa lagi makanan untuk org yg sakit cenggini???

3.  x leh mandi – betui ka???? aku mandikan jugak dengan air daun semambu (btui ke aaaa)  cuma aku x bagi die pakai sabun je, x bagi mandi mcm kesian jugak wlpn org kata lap je badan die…

4.  apa pantang2 die???

aku dah tengok sket2 info pasai penyakit ni kt internet, tp klu korang nak share apa yg korang tau, itu lagi baeekkk…..:)

disebabkan nana kena x seteruk haikal, aku x la risau sangat, cuma kenkadang die gatai je, dulu haikal kena dari atas sampai bawah, dekat2 je biji2 tu, kt telinga, muka ketiak kira sume tempat la ada, nak mandikan die pn susah pasai die sakit bila kite tersentuh biji tu…

nana punya lak mcm nak kering, tp biji tu akan tumbuh yg baru x???

eeiii, kenapa la dulu aku x belajar rajin2, bleh jadi dokter…..hahaha motif????

ish, kata entri ringkas, pasai pa plak panjang aku taip nie???

daaaa…

5 Responses so far »

  1. 1

    ct noramiza said,

    ish sian nana, julia, bg dia minum ayaq nyok dan jugak bagi makan ayam, kalau dah buat 2 benda ni, dia akan keluaq cepat semua bijik2 tu. err julia, tp yg paling baik dlm saat dan waktu mcm ni, baik bawak dia p klinik, kalau dr kata betoi campak, baru buat mcm tradisional.

    kalau dr bg krim utk sapu ok gak, just mintak nasihat dr ok, jgn pandai sendiri, musim la ni mcm2 penyakit, risau aku.

  2. 2

    ct noramiza said,

    lg 1 maybe nana punya campak ni, campak kecik, dia x mcm haikal kena tu, campak besaq dan byk (ct dah 2 kali kena campak ok, kecil dan besar) gila sakit yg besaq tu, sakit dan gatai, yg kecik merenyam.🙂

  3. 3

    nanadanny said,

    lor ish, hg kena 2 kali, mungkin yg 1st tu kuaq x habis kot….

    aku dulu adik badek kena skali gus sume, mesti jenuh mak aku jaga kitorang kan…huhu

    bleh ka makan ayam?? klu boleh ok la, die mmg x sabar pn…mlm td dok punya kesian kt die aku bagi la makan ayam, waktu die makan tu die bleh cakap, ‘alhamdulillah…’ bila aku tanya kenapa die jawab, ‘pasai bleh makan ayam laa, dh lama kakak teringin tau…’ hahaha lawak betui la budak tu..

    pagi ni mat bawak p klinik…tengok la mcmn nnt, aku soh mat tanya apa yg boleh dan x boleh….tunggu la keputusan die nanti…:)

  4. 4

    yanz said,

    hehehe..cian dia, mesti dia tringin sgt tgk ayam tu…
    masa aku kena dulu, serentak 5 bradik kena, kkk aku lak time tu tgh amik spm, sian btol kt dia…mak aku hr2 masak kt luar psl petua org tua tak bagi goreng2 dlm umah, nanti kita rasa bisa2, btoi pon aku rasa….mcm2 petua laa ni…
    ada yg kata, kalau dh kuar kt tapak kaki, baru bleh bg air kelapa psl kalau slagi tak kuar abis, dia masok ke dlm balik, jadi bahaya….tak tau laa, ikot masing2 punya petua….kalu doktor, mmg dia kata x kesah sume tu, tak yah pantang2… apa pon, yg penting, dh bwk p klinik tu,tgk doktor ckp apa…

  5. 5

    nanadanny said,

    yanz,

    betui la, mat bawak ari tu doktor cakap dalam perubatan xde istilah pantang, disebabkan nana x dmm, doktor just bagi krim untuk sapu, ubat demam n gatei untuk spare je, skrg ni campak nana dh kurang sket, aku bagi la jugak apa yg die nak makan cuma sket2 je, bagi rasa…:)

    tp tu laa setiap kali nak makan, tepon aku tanya itu bleh makan x, ini bleh makan x…lawak je aku rasa….hehe


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: