Deman Biasa atau … Nauzubillah

Susah betui kan bila wabak bab 1 nih menyerang, skrg ni klu p klinik x kira siang atau malam, kt dlm klinik tu gelap je penuh dengan org….

Lepas anak3 aku baik demam minggu lepas, skrg ni pak budak plak jadi budak kecik, siang ok, tp bila malam die punya merengek, ish2 serupa budak kecik.  Tak dinafikan klu aku demam pn, aku pn merengek gak…rasa puas je dapat merengek mcm tu…wakaka

Petang isnin muka mat dah lain….badan rasa panas.  Bila soh p klinik malam tu die cakap xpe, makan panadol je.  Esoknya check kt klinik panel kt mtd, doktor bagi ubat segala…suhu 37.6.  Hari rabu aku cakap mintak je la mc coz biar badan kite rehat betui, x yah la nak tunjuk rajin sangat kt ofis tu, sakit nanti anak bini yg susah….tp tu la, disebabkan minggu ni mat last kt mtd coz next week die kena transfer, jd die cakap xpe la untuk minggu ni je pn die nak tengok ofis tu…..Eiiii membebel byk2 pn dh x larat, kite nak die sihat, tp nak jugak tu p kerja….

Semalam lak, bila check suhu dah naik 38, doktor sana mintak check kt hkl tp bila call tanya mcmn, boleh x die jawab, ‘ sayang, abg on the way balik ofis ni, ramai sangat la org kt sana, malas la abg nak tunggu….’

aku pn x tau, aku nak marah ka, nak sedih ka, nak cakap habis lembut ka, tp yg pasti aku jawab, ‘la abg ni bleh plak mcm tu, xpe la nnt try kal spital putrajaya ni mcmn….’

yang menjadi persoalannya skrg:-

1.  penyakit bab 1 tu kite detect daripada apa??? darah je kan???

2.  batuk, selsema, sakit tekak dll tu bukan termasuk dalam pakej deman ke??? coz selalu aku deman, mmg dapat pakej mcm tu…hehe

3.  en mat ni klu sekali die deman mmg lama nak baik, jadi kepala otak aku selalu pk negatif….nauzubillah…mcmn nak paksa gak mat ni p spital, punya la payah korang tau x??

4.  tanda2 lain??? korang tau???? atau ada sape2 yg ada berkawan dengan doktor, tolong la bagitau kt aku, susah betui la xdak kawan doktor ni….klu x dh lama aku elo kawan, bla bla bla…

adoiiiiiiiiiiii risonya………..

p/s:  sue, akak dh guna perkataan sue, BAB 1, ok apa…tinggal komen x pernah, lps baca, mai melapor kt akak pulak ye…’akak, kite dh baca’….paanggg kt sue….larikssssssssssss

12 Responses so far »

  1. 1

    ct noramiza said,

    sblm julia nak pang sue tu, mai sini ct nak pang mat dulu boleh dak???

    org tengah seriau, takut, ngan H1N1 tu, dia plak boleh ambik remeh, cubalah jadi warganegara yg bert/jwb sket, p lah check, kan aku dah buat n3 kat blog, jgn salah sorang dr kita termasuk dlm statistik tu. nauzubillah. cepat p checkkkkkk

    julia, rasanya depa detect bila check paru2, kan selalu dr check ngan stetoskop tu, masa tu lah rasanya dia detect kalau ada apa2 ngan paru2 kita. darah tu satu cara. errr bab batuk, sakit tekak, selsema tu mmg pakej H1N1, sila pegi hospital.

  2. 2

    ct noramiza said,

    err sambil marah kat julia ngan mat, nak promote gak my sales blog.

    mai la jenguk http://amyza-aziz.blogspot.com

    • 3

      nanadanny said,

      weh…pasai pa nak marah kt aku, marah kt mat sorang la….haha
      aku dh jenguk dh kt blog hg tu, tp bdn aku tidak mengizinkan pakai baju2 tu la…wakaka
      tgh tunggu hg juai online tudung n kain dari jalan tar….wooohooo….

  3. 4

    nanadanny said,

    xpe ct, minggu ni mat x pi, mmg aku tidoq kt luar je nnt…
    wahhh, bleh x aku wat mcm tu….heheh

    • 5

      jade2020 said,

      aik…awat hang plak tidoq luaq, suruh le mat tidoq luaq heeheheh. errr betul tu…ketiga2 simptom tu ada persamaan dgn pakej bab1. better gi check. harap takde apa2, bukannya apa.. beringat sebelum kena.. no harm checking …. peace!!

  4. 6

    nanadanny said,

    jade,

    weh, aku nak wat kelainan sket, biar wife plak yg tido kt luar…hahaha
    skrg mat dh baik, aku plak yg demam….adoiii la, berjangkit2 anak beranak…biar la xde apa2….

  5. 7

    yanz said,

    a’ah, Bab1 ni bjangkit melalui udara, so kalu org batuk pon, virus dh tersebar…last jumaat, aku p klinik pjaya yg elokk sgt dok dpn umah aku tu kan, p dlm 8pg psl anak aku bgn lmbt, tido lmbt dok meragam jek..p je, amik nombor, tgk2 lagi 150 org kt dpn aku, fuhh, gile punya ramai…sempat p mkn kt fudkot, tp masok blk, 130 org lg, last2 aku ajak laki aku blah je p swasta…hehhehhe…bukan apa, dh demam2 ni kan better p klinik kerajaan, tp kalu dh ramai gitu, tu baru nk dpt no. giliran, pastu nk p triage lagi, pastu nk p tunggu dpn klinik jmpa doktor lg, mau smpai mlm dok situ…heheheh..risau jgk dlm ramai2 tu, mcm2 laa ada..
    aku skrg ni pon mcm dmm, skt tekak, tp hr tu cek, doktor kata okay, jumpa high blood pressure naik lg, tak pasal2 kena mkn ubat drh tinggi…huhuhuhu….tenseeeennnn………..

  6. 8

    mai said,

    kecian akak plk nk demam….gi klinik cpt mkn ubat,huhuhu….

  7. 9

    sue said,

    wakakaka…org trase nk guling2 nih…
    bru jer nk p kat tmpt akak nk ckp ‘akak….org da bc’…huhu..tp sadisnyerrr tgk akak tgh sodap menongg….tettttttttt dlm blik bos….
    huhuhu…PA yg ambk kesempatan…tak aciiiiiiiii….
    nih da gune trademark org nih kne bayo royalti….
    pkataan BAB1 tuh adelah hak cipta terpelihara lagik tauuu..
    so kpd sape2 yg tlh menggunakan pkataan tersebut hendaklah bayor dengan kadar segera….hhuhuhuhu…aci tak cm tuh?????
    kak jueeeee…..duittttttt?????

  8. 10

    acu said,

    weh akak,buat la entri baru..org ngn umai tak sabo nak baco neh…he he he..

  9. 11

    mai said,

    a’ah…betui betui betui….xsbr nk baca n3 baru akak, hehe

  10. 12

    nanadanny said,

    keadaan x stabil lagi nie…otak pn tengah ting tong lagi…


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: