Agar-Agar Lumut

Entri ni khas untuk yarn n ct…untuk yarn, pasai die yg x sabar2 nak tau apa dh jadi ngan agar2 aku, amboi hg, mentang2 la hg buat terus jadi…aku buat ada problem, terus hg cakap aku kena p lumut dulu nooo…ish2 sob2

Isnin tu wlpn aku demam n dapat mc, ntah dari maner roh rajin masuk badan aku, tetiba kui 11 mcm tu terniat nak masak agar2 lumut yg ct ajar nih, tp bahan2nya aku antara ingat dan lupa…

Tp yg aku pasti ada agar2, santan, gula, telur, daun pandan….uihs senang je bahan2 die, tp yg aku x ingat anggaran bahan2 tu, ish gula 2 cawan, santan baper aaaa??? letak je la, telur lagi la, baper bijik aaaa??? terus berimaginasi, oooo telur mesti dua biji……warghhhhkakah jangan lak ada org yg pk lucah2 kt cni, aku sorang xpe….hahaha

lepas masukkan air, agar2 ngan gula, dh mendidih sume, aku masukkan air pandan, santan n telur tp satu2 bukannya gaul sekali….pastu tara nak tunggu die mendidih dan berketul2 bak kata ct n yan x jadi2 jugak, aku heran terus sms ct, tp minah ni x jawab plak, ish maner plak die p, xpe sms yan plak….lambat jawab sangat terus aku kal makcik nih….ghupa2nya kena api yg kuat, haa menggelegak kuat la benda alah dalam periuk tu, dh tutup api aku pn tunggu la nak tuang dalam bekas plak….

Tp, yg heran + musykil tu pasai pa agar2 aku x jadi, x jadi dua lapis mcm hgpa buat tu….bau wangi daun pandan ada dh, tp die jadi sekata, bau telur + bau daun pandan yg wangi….Kenapa aku punya x jadi??? Ct, hg tolong sat beberapa soalan aku nih!!

1.  santan 2 cawan, santan cair or pekat, hg amik santan juai kt pasar ke santan kotak je???

2.  kenapa payah sangat nak blender daun pandan tu??? asyik stuck je aku nyer blender tau, blender standard tu….hahaha

3.  telur gred apa??? a, b, c atau apa???? wakaka

4.  telur kuning or putih sahaja??? atau sume????

ish, x puas hati la, jangan dok gelak, aku dush sorang2 satgi…..

ct….help……………

26 Responses so far »

  1. 1

    ct noramiza said,

    utk soalan pertama ye cik julia,

    1. santan 2 cawan, ct guna yg dlm kotak biasa tu ja, senang

    2. cik julia, sila potong2kan daun pandan itu, barulah diblend, ambil jusnya ya

    3. telur ayam ya, x kisah gred apa, gred n27 pun x pa🙂 wargahkahakhaka

    4. telur adalah dua2, maksud saya, kuning dan putih, telur hanya sebiji, jgn nak pandai2 2 bijik, ada waktu dan ketika yg sesuai saja kita guna 2 bijik,🙂 wargahkahakah aku gelak sampai jatuh kerusi oi

    5. sila masak agar2 dulu ya, bila dah ilang semua agar2, baru masuk gula, jgn masak sekaligus ikut sukati ja. bila gula pun dah ilang dr pandangan, baru masuk bahan2 lain, iaitu santan, telur dan jus pandan yg telah digaul sebati.

    pastu kacau2 sat sampai berketul2, tutuplah api. pastu tuang dlm loyang, bila dah sejuk, baru masuk fridge ya cik julia.

    sekian resepi saya.

  2. 2

    nanadanny said,

    woit…hampeh hg, aku gelak sorang2 kt cni tau x??? siap sebut n27 tu yg x tahan tu, adooiiii la!!! hahaha

    bukan hg tulis kt resepi hg tu 2 biji ke??? ish, tingginya imaginasi aku…..wakaka
    tu la hg imagine bukan2 tu yg bleh jatuh kusi tu….ya allah ct ni bleh buat aku nangeh gelak je….:)

    oooo aku salah buat la ni, aku x gaul sebati, main satu2 je, maafkan hamba penunggu gua…eh silap, maafkan hamba pemberi resepi….bluekks!!!!

    haaa ok lah, lain kali aku cuba lagi….
    tima kasih la nooo…
    aku namakan agar2 hari tu……AGAR-AGAR TELUR BERSANTAN PANDAN….warghhhhhhhkakahhhh

  3. 3

    ct noramiza said,

    ceh, pandai2 ja tukaq, sebijik telur ya cik julia, bukan 2 bijik, diulang, sebijik.

    amboi dah dia salah resepi, buat kata kita bg resepi salah plak, pangggggg

  4. 4

    yanz said,

    wakkakaahhhh…..julia, juliaa….takkan laa daun pandan tu masuk pjg2, gunting laa pendek2, baru sonang nk blend, pastu tapis…jgn tak tapis…hehehehhe…

    kan hr tu aku ckp, campur sume siap2…mesti hang lupa ni….tp kannn…tapi kan…..aku nk gelak jgk woii, hr senin br ni, aku buat gak, psl ada mkn2 kt ofis, aku pon p boh 2 biji telur, diulangi, 2 biji telur, step tu sume dh btol, pastu bila dh potong, aik, pasaipa tak jd dua lapis ni…adakah salah santan dlm kotak, pasai first time buat yg jadi tu guna santan biasa, atau adakah salah agar2 itu sendiri….wakkakakkakakahhhh…rupanya salah telur….kuikuikui……..mesti ada yg nak gelak guling2 kt aku gak ni…..pang satgi baru tau…ni julia la punya pasaiii……
    wakkkakaaakhhhhhhhhhhhhh………..lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii………………

  5. 5

    ct noramiza said,

    ish ish ish, ni yg aku rasa nak marah ni, pasai pa hampa suka “menduakan” benda yg aku cakap 1? kan aku dah kata, ada waktu dan ketika ja kita guna 2 biji telur, waktu buat agar2 lumut x payah guna 2 biji telur, 1 pun dah memadai, pangggg dua2 sekali🙂

  6. 6

    Along said,

    waargggakhakahkah…adoih…aku gelak tergolek2 dah ni…tak tahannyaa…hahahaha
    tu la hampa, tak mo dengaq kata tok guru ct, tak buleh tinggai jugak tu 2 biji telur…kehkehkeh. mmm…aku berani gelak, sbb aku tak brani nak try buat lagi, dan aku tau aku tak dak bakat la dlm main masak2 nih…hihihi

  7. 7

    nanadanny said,

    ct,

    xpe nanti aku tengok balik hg nyer resepi, salah AWAS!!!! 🙂 ntah la ct, aku pn heran awat yan tiru aku nie…pang kt yan sorang je la…

    yanz,

    daun pandan tu mmg la dh potong, tp potong x konet2 kot…hahaha
    ish, pasai pa hg pn buat mcm aku, aku x salah kan, aku x inform pn kt hg buat 2 biji, mesti hg pn imaginasi tinggi nie….warghhhhhhhhkakakah

    along,

    cuba la along, maner tau menjadi, tapi klu hg msuk group aku dn yarn ni, imaginasi yg bukan2, sohih hg nyer agar2 x jadi wei….hahaha

  8. 8

    yanz said,

    wakkakakahhhh…aku pon heran camna bleh aku boh 2 biji haa, sbb rasa mcm yg first time buat tu aku boh 2 jgk, ke aku buat benda lain kot…hahhahahaha…lupaaa dahhh…. yg aku ingat, santan 2 cwn, gula 1 cwn..ishh musykil, bleh sama dgn julia kan..

    oit along, hang cuba laa jgk, kalau jd, kira hang tu terer laa kan, tp apa pon, yg pasti, masa first time aku buat tu mmg jadi laa, cantiikkk, sedaapp…hahahah…

  9. 10

    kittycat said,

    wei nak try buat gak weekend nih, hehehe.. sedapnyaaa agaq2 julia w/pun tak menjadi, yummmyyy!! julia ambik la gambaq cemana rupa agaq2 julia tu.. hehehe!

    • 11

      nanadanny said,

      haaa nnt bila2 saya tempek, ari ni x bwk wayar nset laaaa…
      tp kan kmiera, jgn ikut jejak langkah saya tau, bau die mmg wangi tp bila makan banyak kt tekak rasa telur…ikut je resepi tok guru kite tu, satgi die marah….hehehe

  10. 12

    ct noramiza said,

    🙂 wargahakakhaha mampuih dah aku, julia, yarn, betoilah teloq 2 biji, aku baru bukak resepi balik kat blog aku. betoilah wei 2 bijik.

    2 cawan gula
    2 bijik teloq
    2 cawan santan

    matilah aku, nak lari jauh2 ni tau. byeeeeee (lari sambil x tengok belakang dah)

    • 13

      nanadanny said,

      hahahah adoila hg ni mmg nak kena tau…
      yarn, umah ct kite dh tau, jom p terjah!!!
      apa la bagi resepi pn x ingat…
      nasib baik aku sibuk td jd x bukak la entri pasai resepi tu..
      ish, aku konpius ni klu dh teloq 2 biji, pasai pa aku punya x jd…
      adakah salah santan tu sket???
      wehhhh meh tunjuk cawan hg tu, besaq maner wehhhh…warghhhkakah

  11. 14

    yanz said,

    hah! mau ada yg kena pang satgi ni…jom julia, kita pang berjemaah…..eee haiiii, tok guru ni kang ada yg jadi nek guru…ciss, td dia gelak2 kt kitaa…tgk2 dia pon sama, 2 bijik telo….hahhaahha…
    tp pasaipa tak jadi haa, aku musykil ni, adakah salah si santan jgk, atau salah si telo…nmpknya telo tak bersalah dlm hal ini…kajian perlu dibuat lagi sekali…so apa kataaa, kwn2 yg lain, silalah cuba…..hahhahaha..

    *ish, heran ek…aku rasa kan julia, mmg kena kacau lama2, lama2 lagi laa…ish, pelikk….

  12. 15

    nanadanny said,

    ish, sama plak komen kite ye yan…
    otak kite pk perkara yg sama la…
    musykil aku…
    haaa iye la kot…kacau lama2, biaq sampai kering….wakaka

  13. 16

    nanadanny said,

    woit ct, klu hg baca balik komen2 kt atas ni kan, nampak sangat aku ingat hg tulis mmg 2 biji telur tau….
    satgi ada jugak yg aku paksa mai umah aku buat terus, aku ni suka buat praktikal terus, tengok, ingat, buat…haaa mcm tu…hehehe

  14. 17

    ct noramiza said,

    ni nak tanya sket, telur 2 bijik tu hampa pukui dak, pukui dulu telur tu, pastu masuk jus pandan, gaul rata sampai sebati pandan ngan telur tu, baru masuk santan, santan x payah susah payah, guna yg kotak tu, kalau guna yg bancuh tu pun x pa, x payah nak guna yg pekat gila ka apa ka, yg biasa ja kiranya.

    pastu kacau 3 beradik tu sampai sebati satu sama lain.

    agar2 tu masak dulu aku kata sampai hilang dr pandangan, baru masuk gula, bila gula pun dah larut, baru masuk 3 beradik tadi, mana boleh x jadi, mesti jadi punya. x pun hampa boh teloq lain kot.

    teloq itik ka apa ka.🙂 hehehehehe

  15. 18

    nanadanny said,

    adoiiiiiiiiiiiii laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    x larat la ayat ct niehhhhhhhhhhhhhhhhh
    apa pn tima kasih la ct, sian kt hg dok explain bg kami gheti buat…hehe

  16. 19

    KING KOIL said,

    waakkakakaaaahh!! kmiera dah gelak gilaa2 ni sampai sakit perut, baby pon gerak2 ni, agaknya dia pon gelak guling2 gak!! Yg nak tergelak tu sbb ct kata hampa pakai teloq itik, wakakakkakaaahh!!

  17. 20

    KING KOIL said,

    weeeiiih ct, gula tu pakai gula kasaq ka haluihh???

  18. 21

    KING KOIL said,

    ha dan lagi, daun pandan tu berapa helai? daun pandan kat putrajaya ni kecik2 ja.. so agak2 panjang mana ya? dalam berapa meter? weekend ni nak buat ni, serius!!! agaq2 tu berapa bungkuih?

  19. 22

    yanz said,

    ish ish, ct tadak today, dia blk kg…hahahha…agar2 tu sebungkus laa, yg rega dlm 2 hengget lebih, pastu boh air itu sukatan kat peket tu…
    kan ct ckp, daun pandan 10 helai…ala k mira, sy bli satu ikat jual kt pasar tu, basuh bersih2, gunting kecik2…
    woii ct, cara sume dah btoi laa, dh terer dh bab simple2 tu, telur mmg pukul, campur jadi 3 bradik…..aku rasa kan, mungkin antara telur, santan dan agar2 tak seimbang kot, nisbah terlebih, maybe psl aku guna telor ayam gred B tu, psl gred 27 tadak….wakkakakaahhh…. kdg2 bila telor n santan ni nisbah terlebih, maybe jadi camtu, dia konker abis sume, smpai tak jadi lapis…kuikuikui…..ni andaian aku laa…wakkaakakahhh..

    • 23

      nanadanny said,

      kmira,

      nasib baik yan tolong jwbkan…dh sifu xdak, lagipn die cakap kt yg 1st tu menjadi, klu kmiera nyer agar2 x ok, sila salahkan yanz………warghhhhhkakah

      yanz,

      adoi la, ada plak pakai nisbah2, aku dh x larat nak baca dh dik nooon oiiii…
      tp mcm bleh diterima pakai je la hg punya andaian tu kan…
      mcm aku takut je nak buat lagi, satgi x menjadi, sayang je kt agar2 aku tu….hehehe
      tp klu x buat sampai bila nak menjadi kan..??
      tunggu sebulan lagi la baru aku try lagi…hahaha

  20. 24

    acu.. said,

    wahahhahahahha lawak la aduih sakit perut gelaik sorang2 adoyaiiiiiiiiiii….ahahhahahhahahhahahhahahhahahahhahahhahaha…kelakar toilaaaaaaaa….

  21. 25

    nanadanny said,

    apa yg kelakar, hg budak2 maner tau satu apa pong…..hahaha lariksssssssss

  22. 26

    mama zila said,

    hello fren…aku wat pun tak jadi…ini pun dah kira tahun depan ni…baru baca blog hampa yang kelakar gilerr ni….aku dah la posa…buat pun agak agak tak ikut sukatan….aku ingat buat sekali mesti jadik punya..alahai …kan agar agar je kan..apa susah…bkan buat kek lapis…tapi tak jadi jugak 2 lapis…siap aku buat dua talam pulak tu..satutalam hijau dan satu talam lagi milo…dahla kurang manis….telur sebijik la….santan kotak yang besar…agar agar 2 paket besar…gula 13 sudu besar…suka hati aku jerrr..ngan garam skett…tak jd pun aku bawak p tempat kerja bagi kwn kwn makan….biaq pi depa nak kata apa..dan aku berazam..buat sampai jadi setiap hari…


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: