Berjimat Biar Berpada…

Tajuk serupa nasihat org, tp diri sendiri hanya hamba yg tau…wakaka

Berjimat ni banyak maksud, tapi yang paling utama of coz la jimat duit.  Sbnrnya, aku x kisah klu org bawak moto p keje, bg aku lagi save, tp pagi tadi aku nampak sesuatu yang menikam kalbu betui la.  Lelaki ni bawak moto, belakang wife die, tp yg aku terkejut aku nampak baby dalam usia 6 – 7 bulan dok kt tengah2 antara diorang tu.  Kesian aku tengok mata die, terkelip2 mungkin habuk jalan tu masuk mata budak tu…Mcm kite la naik motor, amik helmet yg xdak cover tu, haa serupa tu la ibaratnya….

Aku pn x tau situasi sebenar mak dan ayah budak tu, mmg selalu naik motor atau kereta rosak atau memang xde kereta.  Tp, aku harap sangat2 la diorang x buat selalu mcm tu, kesian kt budak tu, eiii terbayang2 la muka budak tu, dh la comei je dok kt tengah2 mcm tu.

Kejadian yg ke-2, kes moto gak.  Waktu tu kt traffic light, lampu ijau aku pn jalan, tp tetiba aku x tau motor ni mai dari maner benti kt tengah2 jalan raya.  Nasib baik aku sempat brek.  Lelaki ni tetiba tengok kt belakang, rupa2nya wife die jatuh kt tempat benti traffic light tadi…..Waktu ni hati aku berdesup coz tengok dari cermin aku nampak ramai lelaki dh tolong angkat wife die.  Nasib baik xdak keta langgar perempuan tu….Nauzubillah kan, harap2 wife die xde apa2….

Mat pn kenkadang naik motor p koje, aku harap sangat la xde apa yang berlaku kt die, menakutkan bila tengok cara org Malaysia ni bawak kenderaan, x kira la motor atau keta, sama je, klu nak tunjuk skill masing2, haaa waktu tu la dok racing mcm nak kejar sesuatu…

Harap2 sume selamat…Amin

p/s:  eii tajuk mcm x sesuwei je, spttnya tajuk:  bawak moto…:)  ish, tp sukati la nak letak tajuk apa pong kan….hahaha

11 Responses so far »

  1. 1

    Along said,

    wak pun tunggang motor gak pi keja…mmg la risau, tp tu ja kaedah nak jimat, lagipun keta satu je pun. tak pa, tmp keja dia dkt ja dgn umah. tp tu lah, pesan ni dah berbuih mulut dah…nak buat apapun, ingat anak bini, kalau sebatang kara lantak hg lah nak tungging terbalik pun.

  2. 2

    nanadanny said,

    haa kan, sama mcm aku la pn, bila waktu yg spttnya mat sampei umah, tp die x tiba gak, hati aku naik takut, bila tepon sohih la x berangkat kan…menakutkan je!!!

    bila die dh sampei umah, rasa nak terkam ja bleh mcm tu??? wakaka, pasai aku dh imagine mcm2 along, klu apa2 jd kt die, aku x tau la apa nak jadi….

  3. 3

    nCT said,

    jgn pk yg bukan2, insya-allah semua selamat🙂

  4. 4

    nanadanny said,

    bukannya apa ct, takut malang x berbau, harapnya sume selamat…aminnnnnn!!!

  5. 5

    nCT said,

    JULIA, HARI AHAD NI CONFIRM, TOLONG BGTAU YARN SAMA. 14 JUN 2009 HARI AHAD TAU, MAI UTK LUNCH

  6. 6

    nanadanny said,

    insyaallah…nnt aku bgitau kt yarn sama….

  7. 7

    yanz said,

    heheehhehe….aku tau dahhh, aku tau dahhh..
    sorry laa kengkawan, aku tak bleh join laa, maybe kalau kk linda mai putrajaya ka, bleh jumpa di umah ziana….wakkakakakahhh..

    psl moto ni, laki aku pon penah try bwk moto, baru 2-3 kali, pastu tak berani dh, bawak keta balik, psl dia kata, kat area shah alam sume tu, keta laju2, bwk tu tak pikir org, masing2 nk cepat…takot jgk…
    takpe laa, biarlah kena kuar duit utk tol n minyak, asalkan selamat, insyaAllah…

  8. 8

    nanadanny said,

    lor ish, hg x leh join ka??? x besh la camtu…

    chait, ada ka p suggest umah org lain, nasib baik umah ziana, klu kena umah aku, mmg nak kena la tu…hehehe

    xdak lah, main2 je, aku no hal, welkam 2 my house…apa2 kena tanya urusetia, pasai depa yg organize kan…:)

    tp bila lagi nak p umah ct kan, ini la masanya pn…ngeh2

  9. 9

    yanz said,

    a’ah laa, mmg tak leh join, aku pon dari start last 2 weeks, mcm laa, letih yg teramat, mcm2 benda….smlm aku blk mlaka, pakcik meninggal, pagi td smpai trus p ofis, ngntok sungguh laaa…

    btoi laa, umah ct tu proceed je, yg aku maksudkan kalau kk linda saja2 jalan2 nk tgk putrajaya, kan dh lama tinggalkan malaysia..ahhahahah…bleh laa buat second gathering…heheheh…
    kita pon tak penah p umah ziana…wakkakaakahhh…

  10. 10

    nCT said,

    awat xiana x komen apa2 pun ha, mesti dia dah lari masuk lam selimut ni kan. punyalah takut kita suruh dia masak, pang xiana laju2

  11. 11

    nanadanny said,

    nCT,

    die tengah kumpui alasan tu, nak bagi alasan paling bernas rasanya…wakaka
    meh kite pang secara berjemaah…wooohooo


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: