Rancangan On The Spot

2 Hari Lepas Hari Yang Memenatkan Tetapi Amat Menggembirakan…

Minggu lepas bila aku tepon mak, mak cakap abg aku yg 2nd nak balik kg, pastu nak p umah abg first kt penang lak.  Mak tanya aku x nak balik ke????  Ish ikut ati aku tiap2 minggu nak balik umah.  Tp, disebabkan minggu lepas dh cakap kt abah nak mai umah, jd x syiok plak cancel lagi….Dh la minggu sblm tu cancel coz mat kena koje sabtu ahad….

Jadi, in mind dh pk nak masak apa untuk bawak umah abah jd petang jumaat pergi pasar malam ngan mat nak beli bahan masak.  Dh sampei bawah umah, aku cakap kt mat nak naik dulu coz nak masak malam plak untuk anak3 aku…

Baru nak mula masak tetiba mat tepon…

asben:  sayang, jom balik kg…

aku:  abg ni biar betui…kan nak p umah abah esok…

asben:  x jadi la sayang, abah baru call ni, cakap ada hal urgent lak kt kg, abah cakap minggu depan kena mai gak….

aku:  lor ish, tengah masak ni, abg naik la dulu…kite bincang lain…

Dalam ati aku, nak balik x, nak balik ke x, dah la tengah masak, baju sume x kemas lagi, satgi ada lak benda yg tertinggai…tp nak jumpa adik badek aku, nak jumpa anak buah aku, nak bagi anak2 aku sonok jumpa sepupu depa…ish, bercelaru kepala otak aku waktu ni.  Bila mat naik, aku cakap aku x nak balik, kite dok rehat je la kt umah, x suka wat keja kelam kabut mcm ni….Malam tu mat dok perangat aku lagi, die cakap syiok nya p penang la, pastu cakap die yg drive la, adoi laaaa, aku cakap balik, ‘abg x yah nak perangat kite la, mmg kite x balik, dok umah je….’ tp sebenarnya dalam hati tuhan je yg tau aku nak terbang balik tepeng waktu ni….

Pagi tu mat perangat aku lagi, die cakap mesti waktu ni abg aku dah sampei penang, dapat naik feri, mesti best anak2 jumpa sepupu sume, die yg drive la, 4 jam lebih sampai la, direct terus p penang la…..lor ish, dlm pikiran aku, awat asben aku lak beria ni, konpius waktu ni, hati dok keras lagi ni, pastu aku rasa aku nak tepon mak nak cakap x jadi p umah abah pasai abah kena balik kg….

Lepas aku tepon mak, hati aku cair………..cair secair2nya coz aku tau suara mak aku mmg harap sangat aku balik.  Mmg la mak aku x cakap, tp bila die cakap bagi nana n haikal seronok kt sana, aku rasa sohih mak aku nak jumpa depa gak kan….

Last2 aku tanya mat, xpe ke nak balik hari ni….esok dah mai balik putrajaya lak, x penat ke, itu la ini la…dah mat bagi kata positif, aku kata xpe bagi aku pk lagi, janji dah dapat green light…heheh

Tetiba nset aku lak ada mesej, lor ish, rupanya kak ipaq aku lak dok tanya x nak mai sana ke???  Lagi la hati aku ting tong…Last2 aku decide, aku BALIK, tp mat tlg cari baju anak3, letak je atas katil nnt aku tengok balik, pastu aku nak siapkan lauk plak coz pepagi td aku dh grg ayam terus masak ayam kacang lak…X sampai satu jam, tetiba nset aku bunyi….

org sana:  elo, sapa ni??? mak jang ka??? nana ada???

aku:  oooo kak tirah ka??? kejap, mak jang panggei nana jap…

lepas depa tot tet tot tet berdua, nana pas plak nset tu kt aku…

org sana:  mak jang, bleh x mak jang mai rumah kak tirah???

aku:  xpe ke mak jang datang, x susahkan kak tirah ke??? (saje je usik budak ni)

org sana:  x susah la, boleh main dengan nana, esok papa kata nak p sg. petani, nak mandi kolam…

aku:  ok, nanti mak jang mai tau…

tara dok kemas barang, mula2 rasa x nak bagi tau kt mak aku lagi, kononnya nak buat surprise, tp adik aku cakap, baik bagitau kt mak awal2.  Mesti mak lagi seronok….Lps tepon mak, haa baru aku tau, mmg sora mak aku lain pn, sonok lain macam…tp mak aku cakap bawak jangan laju2, die tau sangat dah menantu die ni bawak mcmn….

Lepas zohor kami balik, mmg aku x leh lena pn, kereta pn banyak kt highway, mulut aku ni x diam, sket2 abg…sket2 abaaaaaaaaaaaaannngggg, sket2 kaki kanan aku plak nak tekan brek………hgpa paham la maksud aku kan, en mat bawak selagi aku x cakap bape laju die bawak, haaa main tekan je pedal keta tu…

Kt kui 7 kami sampei umah abg.  Tp tara nak sampai tu, biasa la budak2, nak kencing la, nak basuh muka bagi segar la, haaa sempat gak la haziq tu muntah, nasib baik aku sempat tadah ngan bekas…Pastu yg lawaknya, haikal siap cakap, ‘ish, haikal dah boring la duduk dalam kereta ni ibu, bila nak sampai ni….’  haaa itu la depa x gheti jalan jauh2 ni, maksima 3 jam lebih je lebih dari tu, depa x keruan dah….

Malam tu abg aku bawak p makan, sembang2, tidoq….esoknya pepagi lepas breakfast terus ke sg. petani.  Akhirnya kami sampai kt taman tema air, The Karnivall Sg. Petani.  Budak2 toksah cakap la, punya la dok sonok, bayangkan budak2 kecik sampai 7 org dok jerit sana sini, meriah betui laaa..

Dekat pukui 2, soh budak2 naik, punya la payah, tara nak soh makan pn susah gak…sume dok ingat main air je.  Dalam kui 3, kami bertolak plak rumah sepupu kt sana.  Sembang2, makan2, terus balik ke taiping plak umah mak aku.  Lepas maghrib siap2 lak balik putrajaya.  Kt kui 8.30 malam baru bertolak…itu pn nana mcm nak x nak balik je, die cakap die nak tido umah opah dulu, tp aku cakap nanti2 kite balik lagi……Tp ayat yg x bleh blah, die tanya aku….

nana:  ibu, kite balik ikut jalan maner…??

aku:  ala, jalan yg biasa kite balik la…

nana:  kite selalu balik ke ibu????

aiyooooooo….ayat die menikam kalbu betui la, aku tau la dok ipoh selalu balik, dalam sebulan sekali atau 2 kali mesti ada la muka aku kt tepeng.  Tp, bila dok putrajaya ni, jarang sket la baliknya, mak aku yang rajin mai cni…

sampai rumah dekat kui 12, sekali lagi dalam perjalanan x bleh tido pasai kereta byk, takut mat pn terlena jugak, dari jd apa2 baik aku temankan die wlpn mulut x bercakap sangat….heheh

kemas2 barang, terus zuuuuuppppp landing atas katil….sedapnya dapat tido…zzzzzz  hehe

Wlpn letih, puas hati lah coz dapat jumpa mak, anak sedara n adik badek yg lain, klu x hari raya je la dpt kumpul mcm tu, klu adik aku kt srwk ada mesti die join sekali….huhu

7 Responses so far »

  1. 1

    acu said,

    ooo..org akak tak sbut pun ingat umai kat sarwak ja…waaaaaaaaaaaaaaaaaaa………sob2x……..weh bestnya,nak itut………….. T_T.

  2. 2

    nCT said,

    bestnya balik kg, bahagia kan?🙂 hehehehe…

  3. 3

    nanadanny said,

    acu,

    amboi…amboi…amboi….(sambil jari telunjuk pusing kiri kanan)
    ni nak tanya satu soklan ja???
    hg x nak balik pasai apa???
    sila jawab dengan ikhlas….wakaka
    atau kakak hg yg kt sarawak nak tolong jawab bagi pihak hg….??? hahaha
    maner la tau satgi hg malu nak habaq kan..kan…kan???
    mai……….
    tlg jawab sat………………….

    nCT,

    ish, x tau nak habaq perasaan ni mcmn…kira puas hati la wlpn sekejap, janji dapat jumpa…

  4. 4

    nCT said,

    julia, block tarikh 13 jun dan jugak 20 jun, maybe buat gathering masa tu. jgn ada plan lain ok, nak jumpa klinda ni.

  5. 5

    nanadanny said,

    ok…insyaallah klu xdak apa hal, ada la muka aku nanti….hehe

  6. 6

    mai said,

    ntahhhh…kalu ang nie xdak hal konon ‘penting’ sabtu lepas, mesti ang awai2 lg offerkan angkat tgn nk blk kg dulu dr akak:P….. ketian kita sama2 lar xdpt pi join sama2,huhuhu….xpolar mesti ang skrg duk tersengeh2 lg terkenangkan kenangan indah yg ang dpt mggu lepas,kehkehkeh…….akak xdak ke gambar nk lar tgk upload la dlm web nie:D…….

    • 7

      nanadanny said,

      hahaha…kan dh kena…
      inoiiiiiiiiiiiii sila buat serangan balas…wakaka
      bukan setakat sengih je, angau dah minah tu, x tau nak wat lagu maner dah….hahaha

      gambar ada la sket, x byk tp kt kamera abg byk la…kitorang masuk kolam terus, x tingat dh nak tangkap2 gambo ni, lgpn dok kalut jaga haziq, die pn sonok main air…hehe


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: