Mengaji

Fuh, lega… Keja dh settle.  Sementara ada masa terluang ni, aku nk citer sket perbualan aku ngan nana waktu ajar die mengaji.  Sblm2 ni klu mak aku datang, mmg suka la budak2 ni belajar ngan opah die kan.  Entah la, aku ni mcm mengejar masa, nak kata xde masa, x jugak, tp dalam minggu ni aku pk mcmn pn aku kena ajar jugak diorang wlpn kt sekolah diorang ada belajar…

Nana still baca iqra’…jadi mcm contoh ada la nun atas na tu kan…tp kan skrg dh bunyikan aje….Contohnya, a ba ta sa cha….Ok, korang baca la apa anak aku dh buat kt aku….:)

aku:  baca bismillah dulu la kakak…

nana:  xpe, kakak dah baca dalam hati…

aku:  haa cpt baca..

nana:  bana, sana, nana…..eh, nama kakak la…

Waktu ni aku dh senyum dah…

aku:  haa, kalau nak eja nama kakak mcm ni la…

Pastu die sambung lagi…

nana:  wa ra a, ya a ba, ya ya ya…eh, nama kawan kakak la yaya, kan ibu suka kt die…

aku:  ye la nana….kakak bleh x baca je jgn cakap benda lain…

nana:  senyum…ok ibu, cha na ba, na ka ra, na za a, eh ibu kereta naza la…..

adoiiiiiiii la……….waktu ni aku dh tergelak dah….weh, penat aihhh mcm ni klu alert sgt, rasa nak bagi je abah diorang lak yg ajar ngaji…huhu

14 Responses so far »

  1. 1

    KING KOIL said,

    adoiii laaa.. tergelak2 kmiera baca entry ni, lawak la nana tuuuu!! apa yg dia baca sumer dia kaitkan dengan benda2 sekeliling.. baguih budak nih, very alert!! kih kih kih!

  2. 2

    nCT said,

    lor, kalau ct dah lama aku gelak kat situ🙂 wargahkahkahaka

  3. 3

    mai said,

    hahahaha..lawaknya nana tu…mmg peka betui sekeliling…terserlah sejak br belajar ckp lg…..ingat lg masa dulu die baper thn ntah 2-3 thn kot masatu kita pi lumut kan akak…nana boleh ckp ada batu siput beso tepi jalan tu “mcm kapal angkasa dlm senario the movie lar ibu”….ahak2 akai org tuo pn x teringat benda2 mcmtu….inoi ang ingat dak nana ckp cmtu,kehkehkeh…

  4. 4

    nanadanny said,

    kmiera,

    lawakkan, idea budak2 ni mcm2…mmg lawak giler waktu die ckp tu, terus in mind ter’pk’ kena letak kt blog nie….wakaka

    nCt,

    aku waktu ni tergelak terbahak2 dah ct….bila ingat die cakap mesti aku sengih sorang2, bleh plak nana wat muka musykil…adoiiii la budak tu….

    mai,

    haa kan, akak ingat je die cakap mcm tu, kenkadang benda kite dah lupa pn die bleh ingatkan balik, mcm2 la kan…ish2

  5. 5

    acu said,

    mana da aku ingat umairah,otak dh tepu,kehhkehkehe…har lawak toi la nana nih..hehhe..lawak toi terguling2 dah gelak..hahhaha..nana2..weh ingt dak waktu tuh dalam keta umai la ngan payit skali nak balik umah mak,bwak nana aikai skali pastu kat highway area kuale kangsar kan ader kilang belah kanan on da way nak keutara,nana bleh ckap “acu tgk tuh roket tu nak pegi bulan,hahhahha”..tpi tuh kilang yg mmg ader rupa bntuk mcm roket pong ckit2..yela budak2..jujur jer berkata2 kehhehkeehe…😀

    • 6

      nanadanny said,

      ya ka…ish balik umah mak nak tengok la kilang yg nana cakap tu…hehe
      tu la kan, byk mulut nana ni, bila die dok umah mak cuti sekolah ari tu mmg sunyi betui, mmg lain la klu die xdak, ada je aksi + percakapan yg buat org bleh gelak….budak2 dah besor mcm tu la lagaknya….

  6. 7

    jade2020 said,

    ahaahahahahaaah lawak sioooooottttttt….

  7. 8

    nanadanny said,

    jade,

    aku rasakan sape yg masam mencuka pn klu baca entry ni mesti gelakkan!!! Klu x gelak jugak, makanya, otaknya sudah mereng dong!!! wakaka

  8. 9

    mai said,

    weii inoi nama ku bkn umairah lar pandai2 jar ubah:P….ang nih x ingat mcm aku x ingat jgk, akak asyik ingat jar kan,kehkeh…. tgkla nana dgn mak dier saper,kehkehkeh….harla inoi ingat jar nana ckp kilang kt highway kuala kangsar tu mcm roket, kehkehkehkeh…lawak sgt2 masatu….har akak tgklar kilang tu blk kg nnti naaa tanya nana mana satu roket tu, mesti die ingat, kuikuikuikui….

  9. 10

    Along said,

    lawak la budak nana niiii….adoih laaaaa….

  10. 12

    klynda said,

    ini budak nana sgt cerdik oooo…

  11. 13

    yanz said,

    hhehehe..pandai nana ni…takpe, budak2 nk membesar, dalam kepala dia tu, ligat je dia berfikir…kdg2 smpai kita pon terkena balik…hehhehe

  12. 14

    nanadanny said,

    klynda,

    ayiesh pn mesti byk idea2 yg x disangka2 kan, budak2 zmn skrg….:)

    yanz,

    btui tu, kenkadang kite pn bleh termalu ballik tau….huhu


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: