Kesabaran

Bila anak2 dh besar, lain lak kerenahnya.  Lg kena sabar byk, klu x sabar byk, alamatnya hanger akan sampei kt kaki.  Letih dh menjerit mcm apa kt umah tu, mesti jiran dpn n sblh dengar…

Walaupn budak2 dah sekolah 3 bln yg lepas, aku nak citer sket perangai anak2 aku nih.  Waktu ari pertama nana n haikal pergi sekolah, nana buat perangai.  Die plak dok nageh.  Jd bila haikal nampak nana nangeh, die pn join sekali.  Bleh plak bila haikal dh diam, haikal nak msuk kelas, nana boleh masuk kelas haikal tarik tangan ajak sambung balik nangeh….Adoi la…

Bila hari ke-2, depa nangeh lagi.  Tp aku p jugak ofis, xdak masa aku nak tengok lama2, lagi diorang wat ngada2.  Dalam keta aku tanya jugak pasai pa dok nangeh mcm tu, tp waktu tu nana cakap esoknya die xnak nangeh dah.  Sama la mcm haikal pn janji nak sonok p sekolah n budak2 tu siap pesan lagi kt aku jgn cakap kt opah diorang yg depa dok keriau……..oooooooooo tau plak malu nooooo…:)

Hari ke-3, aku nak tengok gak nangeh ke x budak2 ni.  Dlm keta aku dok baca dlm ati, bukakanlah pintu hati anak2 aku ni, bagi la depa rasa seronok p sekolah….Sampai kt pintu, nana yg mengalir dulu.  Haikal pn dok ikut.  Ish2 budak2 ni mmg nak kena la balik satgi…

Dalam keta, aku rasa nak marah sangat.  No point apa yg aku cakap sblm ni.. Angin kus2 maner pn meresap dalam badan……. Kena la budak2 tu dalam keta.  Marah yg betui2, yg mmg depa rasa aku marah sangat2.  Jd, ayat last yg aku cakap, jgn bagi ibu marah lagi, dan jangan buat perangai lagi……

Esoknya, semuanya berjalan lancar………Ceh, lancar konon…wakaka.  Depa x nangeh dah.  Siap haikal pesan kt aku sebelum masuk sekolah, ‘ibu jgn cakap apa2, nanti haikal sedih’.  Hahaha lawak la budak ni…..Dan sampai hari ni depa x nangeh dah…Berkesan gak marah sekali sekala tahap gaban ni kan…..

Cuma skrg yg jd masalah aku, haikal x nak jawab apa yg cikgu tanya kt sekolah….Hari tu bila aku tanya mcmn haikal kt sekolah, cikgu bagitau mcm tu, aku terkejut.. Patut la kt umah die over, pasai mungkin kt kelas die dok pendam apa nak cakap….:(

Bila aku cakap baik2 dengan haikal, die cakap ok die akan jawab apa cikgu tanya.  Bila tanya cikgu tanya apa, die leh jawab, ‘alah haikal lupa la ibu….’ huhu.  Dan smlm aku dapat tau haikal x nak respon lg apa yg cikgu tanya.  Tambah lak cikgu high kan dienyer sora, lagi la haikal buat muka ketat. 

Moga Allah berikan aku lebih kesabaran dalam membesarkan anak3 aku….Insyaalah, amin………..

2 Responses so far »

  1. 1

    m|era said,

    hahaha lawak la diorang ni!

  2. 2

    nanadanny said,

    kmiera,

    lawak ka??? menguji kesabaran ada la….huhu


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: