Citer Berposa

Ahad lepas, aku siap2 dah inform kt nana yg esok kite akan berpuasa,  bukan main seronok lagi die, nana cakap tahun ni die nak puasa, nanti senang nak raya…(ermmmm feel budak2kan…)

Malam tu bila dengar pengumuman puasa konfem esok, nana bagitau kt aku die betui2 nak puasa.  Biar betui budak ni, aku cakap ok klu nana nak puasa kite kena bangun sahur, kena bangun kui 4.30 pg, waktu tu gelap lagi…nana kata xpe la, ibu kejut je….

Bila nana cakap mcm tu terus aku rebus daging n masak daging tumbuk untuk die malam2 tu gak coz aku tau klu esok pagi mesti x siapnya.  Kui 10.30 mlm dok terkung terkang kt dapur tu, pasai lauk untuk malam tu mmg dah habis langsung.  Aku dah cakap kt bibik klu nak masak apa2 pagi esok, masak je coz aku ngan asben mmg jarang bersahur.  Tp disebabkan kesungguhan nana mlm tu, aku kena ikut la kan, pasai nampak die mmg beria2 nak bersahur dan berpuasa….

Pagi tu, jam 4 pg aku dah terjaga, dok pejam celik pejam celik lagi…nak bangun x nak, nk bangun x nak, tp bila pk kena bangun la, anak ngan asben nak sahur kan, eiiii sayangnya nak tinggai bantai…heheh masak nasi, panaskan lauk, grg telur…siap sume, operasi ngejutkan asben n anak pulak, bila kejut nana je, x sangka wei………..die x nak bangun laaaaaaaaaaaaaa.  Haiya, punya la jenuh kejut budak tu, die cakap, apa ibu ni, jgn la kaco, kakak nak tido la…lepas aku cakap, sahur la nana, kata nak posa kan…. nana cakap, ala, xnak la ibu….kakak nak tido la…………adoi la, geram je rasa, tp bila pk balik budak tu baru 5 tahun kan, jd geram td tu abaikan aje la….

Pagi tu, bila nana dah bangun tido, die tanya nape x kejut die, jenuh aku cakap dh kejut tp kakak yg x nk bangun….die x caya cakap aku, lepas abah die cakap jenuh aku kejut, baru la nana say sori kt aku…die cakap, ok pg esok nana sahur ye, x perasan la ibu kejut td…haaa iyo la tu, aku cakap esok x bangun ibu simbah ngan air lak….die sengih je…….

Mlm td aku x beria masak, aku pk klu bangun sahur nanti buat nasi goreng je, grg la ayam ke, telur ke nanti, tepat jam 4 tetiba nana masuk bilik aku, aku panggei die masuk tido ngan aku je, satgi jenuh lak nak teman die bilik sebelah….aku set jam 4.30 pg…tara dok ralit2 tu, aku terlena……dan ari ni aku x sahur, sori naa buat en mat, dh terlena nak wat lagu maner kan…hehe

Bila kejut nana dari tido, bangun2 je muka die nak monyok, die cakap kenapa ibu x kejutkan die sahur, die nak puasa hari ni, bila aku cakap aku pn x bangun sahur, terlena nak buat mcmn kan….die jawab balik, kan kakak dah bangun pukul 4 td, kenapa ibu x terus bangun…??? Aku tanya, die tengok jam kt ner, die kata tengok kt luar la…………..adoi la………..

Kesian plak kt nana, bila dalam keta pun, waktu die makan mee grg dlm keta td, die cakap nnt klu cikgu tanya nana x puasa, nana nak cakap apa??? Aku soh nana jawab, ari ni mmg x puasa, sbb x sahur, esok saya puasa cikgu….hahaha nasib la kan, budak2 kesian lak nak soh beria2, mmg untuk melatih, tp klu die buat setengah hari pn aku rasa it’s ok, at least she wants 2 learn how its feel while fasting right??? i’m really proud of u, nana…..congrats!!!!

12 Responses so far »

  1. 1

    acu.. said,

    sob2 sedihnyer gue bace weh uwaaaaaaaa….sggup dia kuar bilik tgk jam…kikiki…beria2 toi dia nak posa..baguih2….ghajin2….malu lew kat sesape org tua kat luar g maleh poser tuh kikikiki

  2. 2

    nanadanny said,

    tu la kan…
    chaiyok nana…chaiyok..
    anak sapa la tu?? wakaka

  3. 3

    miss k'chi said,

    a’ah cian nana semangat nk pose…heheehe….pose sekejap baper jam pn jadi ler, hehheehehe…..

  4. 4

    jade2020 said,

    hari ni dia posa dak?

  5. 5

    nanadanny said,

    miss k’chi – ha kan, sian kt die, tgh semangat tu, ikut je la..satgi klu x nak jenuh lak nak suruh kan..huhu

    jade – x posa gak, pasai mak pak die x bangun sahur….paaaaaaangggg kt mak pak nana heheh. Bangun tidoq muncung lagi la wei…

  6. 6

    jade2020 said,

    bukan setakat pangggg jer. mak pak dia elok kena tembak dgn senapang gajahhh….adoiyaiiiiii…awat laa liat sgt dua ekoq laki bini ni nak bangun nih??? eeeee haku plak yg geram bagi pihak nana.

  7. 7

    nanadanny said,

    sayang tinggai bantai lor…

  8. 8

    klynda said,

    ooiii bangunlah sahur..dpt pahala..mcm mana nak didik anak2 kalo kita sendiri tak terbuat..ishhh nak berletiaq dah nie..byk kelebihan bersahur..jgn malas2..x elok

  9. 9

    nCT said,

    nanadanny, awat cuti seminggu, citalah sket, alang2 x mau bg semua orang di dunia ni baca, apa kata buat password, citalah.

  10. 10

    nanadanny said,

    klynda – ayoooo…sudah kena marah lor, haaa nnt2 saya bangun la sahur tu tp tahun bila x tau lagi…warghkakah

    nCT – lor ish, penat aku taip dh kt emel ari tu, luahan hati…aku dh 4ward kt hg ngan sume kwn2 pong, awat hg x leh bkk emel ke, sbb nampak songap ajooo….

  11. 11

    nCT said,

    lor kesiannya kat aku. ish, sedihnya. ct x boleh bukak email la nanadanny. nnt2lah, ct cuba bukak kat cc na.

  12. 12

    nanadanny said,

    oooo patut la hg sengap je, xdak respond pape bila kitorang bagi surat-surat berantai selama ni….hehe


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: