Praktikkan..

Vavava….tajuk mmg x bleh blah betui la…

Memang baguih apa yg diPRAKTIKKAN diikut oleh budak-budak…tapi biar la benda tu tingkah laku dan tutur cara yg baik.  Budak-budak memang suka ikut dan cakap apa yang diorang dengar.  Walaupun pada hakikatnya budak-budak ni buat donno / buat derk / buat x tau je….tetapi tanpa disedari rupa2nya di’apply’ pulak oleh diorang…

Sume perbualan di bawah kenkadang buat aku terkejut pasai x sangka langsung tau…

Perbualan 1

haikal:  ibu…mana tisu??

ibu:  ada ataih meja tu..

haikal:  xde pong ibu, haikal dah cari ni xde la…

ibu:  laaa…kan ada depan tu…haaaa depan sket lagi…kanan sket…

haikal:  xde la….aaaaa ada pong ibu…haikal x nampak tadi..

nana:  lain kali cari tu dengan mata, jangan cari dengan lutut….nanti jadi mcm ibu, tn ***** cakap mcm tu la kt ibu….

haaaa….terkedu aku waktu tu pasai dah lama gak aku citer kt mat pasai aku kena smash ngan bos aku tu.  Die tepon soh tengok ada x baju batik tergantung kat bilik die, yg aku lak tgk dr luar je teruih kata xde.  Bila die soh check dlm bilik, tersirap darah jap tengok rupa2nya ada la plak terselindung dengan satu baju tu….hahaha teruih cakap sori…tp x lut la wei teruih die cakap lain kali cari dengan mata, jgn cari dengan lutut….uwaaaaa hehehe….

Perbualan 2

asben:  ari ni bos ada ke??

nana:  xde…tn. ***** pergi langkawi la abah…

huh…aku baru nak jawab tp ada la plak org yg tolong jawabkan…sbnrnya mungkin waktu ni nana dengar waktu pegawai lain tanya bos ada atau x…..

perbualan 3

kejadian ni dalam bilik air…aku nak mandikan haikal pagi tu pasai nak bawak die p klinik coz demam…

haikal:  ibu, haikal takut la jumpa doktor..

ibu:  haikal nak takut pasai apa?? doktor bukan buat apa pong, die nak check aje…

haikal:  haikal takut die potong “awang” haikal…

ibu:  ‘tersenyum’ (dalam ati bila masa la die tau bab sunat2 nie ye)

haikal:  haikal tengok dlm tv…

nana:  bukanlah haikal, doktor nak check ‘awang’ haikal tu je…die nak tengok ada kuman ke x….

ewahhhh pandai lak nana ni dok explain…sbnrnya die dengar doktor cakap dulu….x pasai je die tolong explainkan bagi pihak aku…hehehe

dan aku terpikir, patut la kite x leh marah2, cakap benda yg x baik kan, senang je budak2 ni ngikut….wlpn pada hakikatnya kite tengok depa wat noeeeennnn aje waktu tu….tp tu la kenkadang sikap kite waktu tu kite x sedar mmg x patut pn kite buat….mulai skrg….shoh shoh shoh p jauh2 sikap tension tu, fuh nyah kau dari cni……!!!!

p/s:  eeiii ada kena mengena ke dialog kt ataih ngan tajuk ni….hahaha x kira la, belasah aje laaaaaa….

3 Responses so far »

  1. 1

    miss k'chi said,

    kehkehkeh…nana tu mmg bdk cerdik….dpt tangkap semua…

  2. 2

    mama_arissa said,

    adoi laa si haikal ni buat lawak pulak, terbahak2 kmiera kat meja nih…. ooo korang panggei “awang” ye.. warrrgggghhh!! paaaangg!!

  3. 3

    nanadanny said,

    miss k’chi – aminnnnnnnn

    mama_arissa – abis tu kmiera panggei benda tu apa??? Abdul, ahmad, amir??? warghhhkakah


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: