3 in 1

Hohoho…mcm iklan horlick ajo!!! Tp, tajuk apa aku wat nie??? Mcm nescafe / milo lak..:) X kisah la, janji x x kaco sape2 kan…

Ish, lama sungguh aku x test skill kepantasan menaip kt cni kan, citer citur kt cni, bukannya apa sbnrnya minggu lepas aku gi langkawi, p kursus anjuran sykt dato’ fazilah kamsah.  Tajuknya mmg x bleh blah tau, Setiausaha Anggun Berprestasi Cemerlang.  Mmg balik daripada kursus tu, aku rasa lain sgt.  Pasai topik2 yang dibicarakan memang pasai keperibadian dan bukan fokus untuk melakukan tugas sbg PA semata2.  Ibaratnya mcm pembersihan hati / jiwa gitu…hehehe

Daripada kursus tu, aku tau byk benda lagi yang aku patut ubah.  Wlpn ada certain yg aku dh buat, tp ada setengah2 perkara aku kena improve dan buat mana yg aku x buat contohnya:-

– maafkan org, sentiasa berterima kasih, mendoakan kesihatan org, menceriakan org sekeliling dan mcm2 lagi…..

Ok, skrg ni aku nk citer satu kisah kt dataran putra. Kt kawasan bwh tu kan ada playground.  Kitorunk baru je sampai, tiba2 nampak sorang budak ni tengah nangeh dan tercari2 mak ayah die.  Dan dalam kepala otak aku mesti mak bapak budak ni pun tercari2 anak die kan.  Dan sebagai warga Malaysia yg prihatin, ada sorang lelaki ni tahan budak tu dan tenangkan die.  Wife die lak terlari2 ke bawah, mungkin cari guard yg boleh membantu.  Waktu tu ramai dah kt budak tu untuk redakan keadaan.  Bila guard dah sampai, tetiba dengar sora org panggei satu nama…..oooo, rupanya bapak budak ni.  Ok la kan, aku perati je apa tindakan bapak budak ni.  Lepas budak tu pergi kat die, tanpa berterima kasih pada org2 yg selamatkan anak die dari p merayau entah ke mana, boleh plak die tengking2 budak tu, marah2 budak tu, salah2kan budak tu, kononnya budak tu yg sengaja menghilangkan diri.  Ish, heran aku, sepatutnya, die menenangkan budak tu supaya lepas ni jgn pergi main jauh2 ke, tengok mak ayah ni kt maner ke, nasihatkan budak tu, jgn dok main taram aje….budak tu apa tau!!!!  Pada aku, yg salah tetap mak bapak dalam kes ni.  Bila dah hilang satgi baru kite nak melopongkan!!  Aku x salahkan mak bapak di luar sana yang mmg kehilangan anak tu.  Pasai kes yang ni berbeza.  Aku tengok bini mamat ni leh diam dan tengok je bapak budak ni marahkan anak die.  Budak2 mmg agresif, kite yg kena ajar apa yg boleh dan x boleh, dan kena explain satu persatu.  Dan, apa yang aku kesalkan, xde langsung perkataan terima kasih keluar daripada mulut mak bapak budak ni.  Susah sangat ke nak ucap perkataan tu???  Entahlah, masih ada lagi mentaliti masyarakat M’sia ni yg susah sgt nak ucap dua perkataan mudah tu, mungkin malu untuk berkata atau atas dasar apa aku x pasti, tp yg pasti ego lelaki itu terlalu tinggi kerana org yg sepatutnya menerima ucapan itu setelah menyelamatkan anak lelaki itu tamat dan berhenti setakat itu saja setelah bapaknya menjumpai anaknya….Entahlah, tepuk dada, tanya hati, hati berkata itu lah yang terluah….senang kata, tepuk dada tanya iman lah….hehehe

ok, tamat…. sekian, untuk hari ini… (clap, clap, clap)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: