Memang Berbaloi…

ermm…mcm kamdar nyer trademark lak…hehehe

Memang org selalu kata, yg mahal tu tahan lama, yang mahal tu berkesan dan mcm2 lagi benda, perkhidmatan pun kite leh kaitkan…Ishh, kiasan apa lak aku nie..:)

Sebenarnya, lepas kami naik benda pusing2 kt tasik titiwangsa tu, haziq memang ok, sihat dan xde apa2 yg berlaku kat die.  Kira maintain gitu…  Tp, waktu kui 1 pg en mat susukan haziq die cakap badan haziq dah panans.  Waktu tu aku tengah mamai, aku pegang kaki haziq tp sejuk je last2 aku kata haziq xde apa2 dan aku terus sambung zzzz balik….Dekat2 nak subuh turn aku lak bagi susu kt haziq, bila rasa badan die, konfem mmg panas dan x abis pn susu haziq tu.  Last2 aku decide p klinik swasta kt presint 9 dan aku amik EL.  Bukan aku x nak p klinik kerajaan tp aku tau seksanya nak tunggu lama dengan keadaan haziq yg demam dan merengek2 pg tu….

Balik dari klinik lepas aku bagi haziq susu, die muntah.  Makan pn xnak, senyum apatah lagi…mmg monyok dan merengek je.  Bila dah petang baru la die nak sket bihun sup yang kakak dan abang die makan.  Lepas makan, muntah lagi.  Asai benda masuk dalam tekak haziq, mesti lepas tu kuar balik.  Sian haziq…..

Mlm tu lepas haziq tido, ingatkan xde apa yg berlaku.  Tp, still muntah lepas minum susu.  Aku dh buntu, tp lepas haziq minum air suam berteguk2 akibat dahaga dan baru lena 5 minit die minum, haziq muntah balik, aku dah x tahan.  Aku nangeh, aku sedih sangat tengok haziq macam tu.  Waktu tu kali ke-3 die muntah lepas tido…jam 4.00 pg x silap aku.  Waktu aku sedih tu, aku tetiba ingat kt mak aku.  Ish, padahai en mat ada sama2 ngan aku, die pn penguat semangat aku gak tp tu la waktu2 kritikal mcm ni, aku mmg ingat kt mak aku je….Pada aku mak aku la penguat semangat aku tau waktu sedih2 mcm ni tambah bab2 anak nie coz pompuan je yg tau feel die camner:( 

Pagi tu aku amik EL lagi.  X sanggup aku nak tinggalkan haziq ngan bibik aku tu.  Last2 aku teringat klinik az zahra kt bangi tu.  Terus aku sms pada member yg pernah pergi ke sana.  Ermmm seblm tu, lupa nak cakap, aku x tau la punca haziq demam tu akibat naik benda pusing tu  ataupn kesan daripada kulit die yg gatai kt kaki tu…ekzema die jd merah2.  Dan waktu aku p klinik swasta pn die ada bagi ubat tp nampaknya ubat tu x jalan daaaa….Doktor tu kata klu x ok datang lagi dan die akan cucuk…Ermmm cucuk??? Lepas dapat sms dari member ni, aku terus ajak en mat p…lepas dh settle sume, kami pn p sek nana nak amik die dulu takut lama kt bangi nanti tp baru je nak parking kt basement ofis aku ni, haziq muntah lagi….ermmm terpaksa la aku dan en mat balik semula ke rumah nak tukar baju aku dan haziq yg terkena muntah dan en mat pn bersihkan keta akibat muntah haziq yg byk tu….:(

Bila sampai sana, kami minta jumpa doktor pakar kanak2.  Biarlah berhabis pn janji aku nak haziq sihat.   Yang aku respect, kiraan sukatan ubat doktor tu leh pakai culculator lagi…

Alhamdulillah, lepas haziq mkn ubat2 tu, haziq x muntah lagi.  Cuma susu tu masih kurang coz tekak die doktor inform ada ulser…dan doktor bagi krim untuk sapu pada puting susu haziq….esoknya haziq mula minum dah macam biasa…Dan sekarang ekzema pada kaki haziq pn dah kurang rasanya, x payah dah aku amik krim kt klinik swasta tu.

Tiba-tiba terus aku ingat kes nana waktu emergency ari tu.  Dah la lama tunggu, aku lak jd kurang dengar.  Last2 aku minta maaf kat nana tau, aku cakap “ibu mintak maaf tau kakak ari tu kena amik darah kt tangan”  sambil tangan aku tunjuk tangan kiri die.  Nana senyum dan jawab, ” bukan tangan ni la ibu, tangan kanan la, tangan kiri kan kena bungkus dengan kain….”  Hahaha aku nak tergelak die jawab macam tu, coz die ingat lagi die kena amik darah tangan mana, aku main taram je tunjuk tangan kiri. 

Jadi, pandangan kawan2 ari tu aku appreciate sangat2, aku bukan la berkira sgt pasai anak2 ni tp waktu tu aku buntu sungguh, x terpikir dok lama sgt kt emergency tu.  Kenkadang bila rutin anak2 kt klinik, dah tau lama mana menunggu nyer mcm sorang member cyber tu, tunggu dekat empat jam, dapat jumpa doktor x sampai 4 minit, dpt lak satu ubat je…kan *z kan…sian kt hg, aku pn tau derita tunggu kt kinik nie…huhu

Jadi, tepuk dada tanya diri sendiri, nak ok atau x…bak kata nabill pk sendiri la….hehehe

p/s:  telinga aku dh normal balik 20hb ari tu, alhamdulillah, bunyi pelepup mcm benda pecah sampai en mat pn dengar,  aku dh sihat….:)

5 Responses so far »

  1. 1

    yanz said,

    heheheeh…tu bunyi gas ke taik telinga meletup tu..hehehe..aku ni pon x baik2 lagi batuk n selsema, telinga pon dok rasa bengang2 ja..

    nanadanny, hang p jumpa doktor mana hr tu..doktor pompuan tu ka? aku suka doktor tu, dia bagus, ckp pon baik ja…dpt susu free dak? hahhaha..kalau p, slalu dpt susu or nestum free..hahahahha…

    hmm..budak2 ni mcm2 kan, kita tak bleh nk jangka masa bila dia sehat, masa bila dia nk sakit, sedih tgk kalau depa x sehat… apa pon, kita doa kan anak2 kita sume sehat2 slalu ye…
    haziq dah ok ke skrg…makan lalu tak?

  2. 2

    nanadanny said,

    hahaha…x kira la apa yg meletup tu janji aku dah normal balik:)

    aku jumpa doktor yg hg cakap la..waktu p kaunter tu depa tanya nak doktor mana, mat kata doktor maner pn xpe pasai aku tau depa dh pakar jd x kisah la maner pong…mmg baik doktor tu, kira puas hati la, layan anak3 aku tu plak, depa byk mulut plak dh masuk bilik tu, siap nana tanya haziq kena masuk ubat bontot ka…sampai doktor tu pn leh gelak…mcm2 la budak2 nie…bagi aku biar la depa bising, susah ati betui tengok depa x sihat mcm tu…

    haziq dh ok, sume dh kembali mcm biasa…tima kasih la nooo

  3. 3

    yanz said,

    heheheh..mcm2 karenah budak2 kan…doktor tu nama dia nik rose, pjg nama dia tp tu nama glamer la..hahah..ada 2 pakar, sorang lagi lelaki..

    skrg ni musim demam campak n sakit mata ek..kat ofis ni, ada yg baru baik dmm cmpk, ada yg skt mata…pastu ada sorang ni kt dept lain, dia peknen, tunggu hari je lagi, kena demam cmpak, anak dia meninggal dlm perut rasanya..huhu..sedihnyaa, kesian kt dia..dugaann…

  4. 4

    nanadanny said,

    siannya org tu, tp mungkin ada hikmah di sebalik sume tu, mesti die sedih…

    dugaan datang untuk kite pk lebih jauh….

  5. 5

    Along said,

    anak aku pun kena campak gak 2 minggu lps…skrg ni tinggai parut lah. Lambat la kan nak ilang parut tu…ada org soh bli losyen utk parut campak kt farmasi…mmg ada ka? aku tak tau cemana rasanya dmm campak tu, sbbnya kena dulu masa kecik2 lg, tak ingat lah. tp masa khaireen kena ari tu, mmg lembik lah, sedih sgt tgk dia. asyik terbaring ja, makan dah tentu tak mo, minum susu ja lah. tp 3 ari pas kemuncak campak tu, dah kluaq abih, teruih aktif balik…haiyaaa. Seminggu gak la aku coti.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: