Penawar…

Budak-budak memang banyak ragamnya.  Tp, ragam yg satu ni paling aku x tahan.  Geram + geram = eeeiii rasa nak cubit ajeeeee…..

Ingat x dulu aku citer yang nana memang excited giler p sekolah.  Yaaa…itu dulu.  Sebelum die kena demam berpanjangan.  Tp sekarang, asai masuk je pintu sekolah ni die keriauuuuuu.   Nangeh mcm apa jeeee. 

Setiap kali hantar, setiap kali tu la nana nangeh.  Korang dapat bayangkan tak perasaan aku ni….!!  Kalu sekali sekala xpe la jugak, ni tiap2 ari apa citernya???

Masuk keta ok die leh pot pet pot pet ngan aku.  Malam2 siap citer dan nyanyi lagi apa yang die belajar kt sekolah.  Macam xde apa2 yang berlaku.  Syok sangat nangeh kot.  Xkan la jadi sentimental mcm aku, tp klu sekali sekala ok la aku pn x marah + geram aihhhh….

Ari ni lak ada perjumpaan ibu bapa dan cikgu + ceramah sket.  Pastu ada pertandingan mewarna untuk semua.  Sebagai ibu bapa, kami punya la bagi semangat sampai malam tadi p beli pensil warna yang paling besar untuk nana gembira.  Dan sebelum nana sampai sekolah semuanya ok belaka.

Tp bila acara mula nak start, nana buat perangai.  Mula la die buat muka yang paling tomeeiiii dan duduk kat kami berdua.  Start la acara menangeh die tu pastu dok jerit2 bila aku cakap apa2….eeeiiiii memang sabar je la kan…

Aku bagi psikologi yang paling power pn x lutttt tau….Yang die tau, die kata x NaK SeKoLaH dan nak duduk rumah….Aiyoookkkk!!!  Tp, cikgu kata bila aku dah pergi kerja, nana ok dan die la yang paling aktif dalam kelas…Semua apa yang dipelajari senang diingat oleh nana.  Nama pun budak2 kan senang masuk apa yang diajar….

Masalahnya sekarang ni, xkan la aku nak berdepan situasi yang sama setiap hari.  Aku rasa aku kena cari ustaz mana2 untuk bagi penawar kat nana nie.  Dan start dari malam ni, kami dah decide sume tido awal coz aku tau nana x cukup tido pasai bila tengah mandi pun die boleh menguap tau!!!  Haa, itu menunjukkan yang nana memang x cukup tido….

Td aku ngan mat memang rasa malu sangat coz nana buat perangai mcm tu….kena p jumpa ustaz harun din la mcm nie……….

25 Responses so far »

  1. 1

    yanz said,

    haa nanadanny, p laa try jumpa ustaz tu..hr tu ank aku pon kami buat jgk air penawar masa nk tuka pengasuh baru, masa baru nk bekenalan dgn pengasuh tu, dia pon ok je laa, relax, sengih, slm makcik tu, siap landing2 atas sofa makcik tu…so kami pon kata mcm mujarab je laa,
    tp esok tu bila p anta, huh, menangis mcm apa..hahhahha..bila aku blah, ada laa dlm 10 minit dia nangis, pastu ok la, diam je smpai ptg…bila dia nmpk aku dpn pintu masa nk amik dia petang waktu balik, dia keriau plk…ish heran sungguh… ni next week nk start anto kt tadika plk, psl aku tgk makcik baru tu jaga smpai 8-9 org..larat ke weh sorang jaga ramai2 tu…huhuhu..aku ni baru jaga sorang dh lembek mcm kain buruk (ayat ct)..hehehhe..

  2. 2

    yanz said,

    nanadanny – aku rasa kan mmg lumrah budak2 camtu laa, x blh nk larang dah kalau nk nangis pon..hehhee..ank aku tu pon kuat nangis, kalau nangis payah nk pujuk plk tu.. ada kwn2 aku cite, anak dia 2 minggu nangis masa tuka pengasuh baru, x nk mkn minum smpai ptg..lama2 baru ok…
    so kesimpulannya, budak2 mmg suka nangis, x kira laa dia dh lama ke, baru ke kt satu2 tmpt tu..saja je nk tunjuk perangai kot..hehhe…
    haa, hang ingat dk kak raja..dia kan satu opis dgn aku, anak dia pon time pagi je, mk dia naik opis sat punch kad b4 anto p taska bwh, kalau silap sikit je, kdg2 budak2 opis ni usik2 dia pon, mula la nk nangis…hehehhe..lumrah kanak2..

  3. 3

    nanadanny said,

    ish yan.. klu sampai 8-9 org x yah antar la…aku ni yg 3 org pn aku dh rasa lemaih, tambah ramai2 ni. Klu tadika ni at least die ada la belajar something kan…ish org klu nak byk duit, senang je amik anak org jaga ramai2 ye..

    kira sepesen la nana n anak kak raja tu gamaknya. Tp yg aku nampak sgt, nana mula buat perangai lepas die demam ari tu. Td kami dok bercekarama dlm keta tau, siap nangeh2 bagai lagi….sambil nana nangeh die tanya x kesian kt die ka??? Laa, aku cakap nana la kena kesian kat ibu, sbb selama ni kite dok bagi je apa yg die nak. Tersedu sedan dua beranak nangeh dlm keta…mcm apa je..hahaha

  4. 4

    nCT said,

    nanadanny – aku gelak bagai nak rak, loklaq, yg hang p keriau sama ngan nana tu buat haper? jgn dok layan budak2 la, ada ka anak nangeh, dia nangeh sekali. ish harulah nanadanny ni. nanti dia lagi seronok nangeh, sbb ibu dia jemaah ngan dia sekali.

    yarn – ha betoi kan yarn, layan anak, layan laki, layan dapuq sket2, layan rumah sket2, diri sendiri x terlayan, tau2 letak kepala ja aku teruih lena. mmg letih sesangat kan yarn. gila punya letih. mmg konsep kain buruklah aku punya letih tu.

  5. 5

    nanadanny said,

    wei, aku nangeh bagai pasai geram sgt la…Aku mmg pesen mcm tu, klu dh geram sangat last2 aku nangeh je biar nana tau yg aku sedih ngan sikap die coz td die cakap kakak x nak tengok ibu nangeh lagi….

    Pasai selama ni aku dok tanya je pasai pa pasai pa dok nangeh kan, haaa sekali aku nangeh depan die bagai nak rak baru die tau…hehehe..

    nnt ct, anak hg dah besaq sket, die buat perangai sket, kite ni mula la akan berasa ati, itu apa yg aku rasa la…mungkin itu gak apa yang mak kite rasa waktu kite bebudak dulu..huhu

  6. 6

    azni said,

    hampa semua lupa dah ka.. kan ker si tuan rumah ni ratu air mata masa di O10B dulu?

  7. 7

    nCT said,

    nanadanny – oh ya ka camtu, kalau gitu kita babab ja lah, kot2 depa reti sket😛

    yarn – pasai pa hang x antaq kat makcik dulu tu yarn?

  8. 8

    miss k'chi said,

    die nak bermanja lebey lg dgn ibu die ler tu…kt sekolah dh aktif balik saja wat perangai nk amik perhatian akak jer tu,hehehe…sian plk dgr die nangeh2, huhu

  9. 9

    nanadanny said,

    azni – aipppp!!! cubit mau!!! hehe

    wei, kira ok la tu…ratu kan!!!
    aku nangeh bersebab tp tu la terlalu sentimental la aku nie.. air mata ni mcm murah sgt…fomfuan gitu!!

    ct – smlm, bukan setakat babab la, cubit sekali bagi penambah perisa…huhu

    tp kan, alhamdulillah ari ni nana dh ceria ke sekolah. Smlm, bila balik die dah ckp x mau nangeh dah…dan ari ni die dah buktikan apa yg die katakan…

    syukur, ari ni la yg hari paling aku tunggguuuuu…

    miss k’chi – ish, manja cara lain la, jgn manja cara dok nangeh mcm tu, penat la nak layan….

  10. 10

    Along said,

    haaa…babab tu mmg biasa la kl bg aku kan kan kan….ditambah pulak ngan sora aku, satu blok buleh dengaq. Geram ooo kl time depa buat perangai….dgn muka ketegaq lg, siap jeling2 kt kita nih….uuiii….sabaq ja lah

  11. 11

    nanadanny said,

    tu la along…smlm mmg ilang dah rasa kewarasan aku ni pasai dh marah sgt, asyik dok nangeh je kan, pastu semlm lak buat perangai depan org ramai, geram la aku kan…tp lepas aku marah bagai nak rak tu, last2 aku kena cakap lembut ngan nana pasai aku nak die tau aku marah bersebab…dan last2 die yang minta maaf ngan aku pasai tengok aku cool sket…

    Pd aku, marah tu patut pada masanya dan aku rasa smlm memang waktu yg sesuai sgt die kena bebel. Tgk ari ni pn die ceria dan x nangeh pasai die kata x nak tengok aku marah mcm semlm…

    maknanya smlm apa yang aku marahkan die ingat la tu…(mesti die takut tgk muka haku marah smlm…hehehe)

  12. 12

    yanz said,

    hhehehhe…takotnyaa..takotnyaa tgk nanadanny marah..hahha..along, hang ingatkan dak dulu, yg kita kenakan nanadanny pada april fool..kuang aja, kuang aja..wakakkakakahhhh, dia marah kita 3 org kan..wakakkakahh..ingat dakk kita tipu kata puan mim soh dtg kelas amik test shorthand..heheheh..

    ct- makcik dulu tu psl laki dia pencen bulan 3 ni, maknanya cuti skolah ni trus dia pindah balik kg laa..aku sedih gak psl makcik tu jaga ank aku dr baby lagi, mmg dia dh phm anak kita camna..

    nanadanny – xpe, adakalanya kita mmg kena marah anak camtu, biar dia tau sket jgn buat perangai camtu lagi..aku ni pon kalau bertempik, mmg mcm nk gegar blok tu dgr sora aku..tp yg aku heran, jiran aku kata umah aku sunyi je, sora anak aku pon tak dgr..agaknya tebal sgt kot dinding umah aku tuh…hahhaha..

  13. 13

    nanadanny said,

    ceh!! hg ingat lagi ke kejadian tuh…huh mmg nasib baik aku baru nk siap je, klu mmg dh p jumpa pn mim, mmg nk kena lepuk la sorang2…lawak la sbb aku mmg percaya betui la waktu tu…x pasai2 je terkena!!

  14. 14

    yanz said,

    waagggghahaaahakakkakaaaahhhh…..(gelak jahat)…mana bleh lupa kejadian tu, tp bukan aku yg rancang, kkk 2 org lagi tu…haa mana depa..sila jawab!

  15. 15

    jade2020 said,

    wagakahh…aku pon hingat lagi kejadian di bulan april tu. bak lagu fazley..bila april theheheeh. lg satu hang lupa yan, bila sebut kuang aja kuang aja tu kena tunjuk gaya kaki skali…hadoihlaa mau aku gelak sampai pengsan ni

  16. 16

    nCT said,

    azni – betoilah azni, julia “ratu air mata”.

    KLINDA “RATU LENA” :p wargahakahkahk takutnya aku

    yarn – ish lawaklah, ada ka jiran hang kata rumah hang sunyi, tp hang rasa dah tempik kuat sgt, lawakkkk. anak lelaki camtu lah yarn kan, rifqie pun dah mula tunjuk dah sket2, asal ada x kena ja, ha siaplah. rambut aku ni dah jadi serupa tali lembu, asal aku dukung ja, dia tarik sekuat hati rambut aku, nasib x buat teknik rebonding😛 wargahkahak

    dia buat rambut aku tu seolah2 tali apa tah, mcm dia kena bergantung kat situ baru x jatuh, kadang2 aku jerit gak, sakittttt tau.

    nanadanny – ha oklah tu julia, satu perkembangan yg baik.

  17. 17

    Along said,

    haa…ingat laa….best la time tuh. punya la dok tahan nak tergelak, rasa sesak perut dgn dada aih. sian dia….sib baik tak menangeh ja…kl tidak mmg kena lepuk sungguh dah!

  18. 18

    nanadanny said,

    hampeh hg jade….p sebut skali kaki tu…warghhhkakah ni yg aku nk gelak serupa syaitoooon nie…..hahahah hg mengingatkan haku pasai kaki tu la…wakaka

    ha along….hg pn nak buat penambah perisa ka?? satgi ada gak yg masuk spital kot…hehehe

    best kan ct..anak mula nak besar ada je die nyer perkembangan yg kite x sangka, byk lagi yg die x tunjuk skill tu, hg tunggu je la..hehehe

  19. 19

    nCT said,

    nanadanny – uish ada skill lain lg bakal menyusul ka? agak2 skill melawan tu ada dak nnt ha? mmmm takuttttt

  20. 20

    K. Lynda said,

    ambooiiiiiiiiiiiiiii sedapnya mengata haku nooo…alah nanadanny, dia sajalah tu nak suruh hang tunggu dia kat skolah jap..nak tunjuk kat kawan dia, ini mama kite!!!

    klinda minggu dpn meeting parent teacher..sini meeting bukan ramai2..cikgu yg mengajar dan parent je..siap ada translator lagi ha..ayiesh suka pegi skolah..kalau klinda gertak x nak hantar dia gi sekolah sbb bangun lewat, cepat2 dia masuk bilik air, berus gigi apa semua buat sendirilah. Dia mmg suka sungguh gi skolah.

    Fatin plak dah pandai merajuk..kalau kita x bagi apa yg dia nak, mulalah dia jatuhkan badan dia teruih guling atas lantai..takpun..dia hantuk pala dia kata lantai…

    sronoknya ngan telatah anak2

  21. 21

    nanadanny said,

    skill melawan tu kite harap jgn la kan…mcm klinda ckp tu, fatin mula merajuk, jatuhkan badan, guling ataih lantai pas2 hantuk pala kt lantai antara ciri2 skill yg bleh disenaraikan….hehehe

    byk lagi tu, nanti baru hg tau budak2 pn pandai tunjuk skill masing2 kt mak bapak….baru la adventure namanya…hehehe

    baguih la ayiesh x meragam…budak fomfuan ni lain sket klinda, tunjuk sgt ragam manja + mengada + nangeh = kite gak yg susah ati….huhu

  22. 22

    yanz said,

    ct – haa, kalau dia tarik rambut kita, mmg sakit, pulak tu dia nk isap2, dgn air liur meleleh, mcm2..rifqie dh tumbuh gigi ke blum?

    nanadanny – kahkahkahkahhh…kalau dulu2 ada tpon berkamera, mmg kami rakam dh aksi hang masa marah kitorg tu..hhahahaahah..

    k lynda – haa, ammar pon sama, kalau tak dpt apa yg dia nak, mula laa dia buat keras bdn, guling2, mcm akrobatik pon ada lah..geram sungguh…ni dh 2 hari masok tadika, bila naik keta je, dia tgk kita ikot jalan lain, dia mula laa merengek, dia tau kita nk anta dia p tadika..smlm satu hari xmo mkn kt tadika, dok diam je, muka masam je…tu tunjuk perasaan la tu..hr ni tak tau laa..

  23. 23

    mama_arissa said,

    wow!! semua cerita pasai anak!! hehehhe!!

  24. 24

    nanadanny said,

    anak penyeri idup gitu…hehe

  25. 25

    nCT said,

    yarn – lor, ish lawaklah ammar tu. ada ka tunjuk perasaan. adoi la, letihlah kalau gitu kan, allah, jauhkanlah rifqie dr semua tu, aku takut rambut aku luruh semuanya.

    rifqie x tumbuh gigi lg pun. aik x kan cepat sgt anak aku tumbuh gigi yarn, rifqie baru 5 bulan. mm tumbuh gigi berapa bulan ha?


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: