Deria….

Rasa, bau, dengar…sumenya memerlukan deria kan…

Namun skrg, ada satu kekurangan deria kt aku…huhu eeeiii sedih la x tau nk bagitau mcmn…

Sejak aku pergi emergency ari tu bawak nana, telinga sebelah kiri aku something wrong.  Dah tak boleh dengar mcm dulu lagi.  Bila nak telan air liur, mcm kembang je telinga aku nie.  Kadang-kadang telinga ni bunyi mcm kiraan saat pn ye…mcm jam lak…tit tit tit tit.. Bila org bercakap, aku kena tekan sket telinga ni, memang bergaung rasanya.  Dan bila aku cakap pn, rasa bergema aje…Rasa x selesa sangat nak deal ngan org, ye la kan, org dah cakap tp terpaksa lak cakap 2 kali…

Kronologi hingga hari semalam…

15/2 – waktu ni antar nana ke emergency…mcm aku citer entri lepas kan..

16/2 – amik ubat kt kinik swasta..

18/2 – ke klinik kerajaan dan MA tu mintak aku datang jumaat petang untuk follow-up.

22/2 – Kui 2.30 ptg aku ke klinik kerajaan sekali lagi coz telinga kiri masih mcm tu jugak.  Siap beratur lagi kononnya nak cepat kan petang2 jumaat nie.  Mula2 dapat bilik pemeriksaan 25.  Tetiba aku tengok nombor aku still x panggei2 lagi.  Nombor dah jauh ketinggalan dah.  Rasa takut pn ada nak masuk tp sbb dah dekat sejam lebih x panggei2 aku wat muka baik + selamba ketuk pintu bilik.  “minta maaf ye, juz nak tanya no saya ni still q atau dh terlepas, klu still q xpe la saya tunggu kat luar…”, MA jawab, “kejap ye saya check dulu, tp xpe la duduk dulu ye…ermmm naper no awak dah jauh sangat nie”… hehehe sungguh berhemah aku cakap kan…

Bila MA ni check die cakap telinga aku still merah dan die kena refer kt senior die (doktor).  Die mintak aku scan balik.  Waktu tu jam dah kui 5.10 petang tau.  Last2 no aku dipanggil jugak dan doktor tu inform aku kenapa MA tu x call je die bleh terus je aku dapat rawatan.  Sabar je la kan.  Doktor ni inform yang aku kena jumpa pakar lak ari isnin depan… Dan, ari ni aku adalah org last kt klinik tu…huhu

25/2 – semangat ke klinik coz ada temujanji ingatkan cepat la sume benda.  Bila panggilan nombor tu memang cepat, aku exciter gilos.  Tp hampa bila budak tu cakap pakar ari ni EL….eeiii rasa nak marah x??? Last2 die cakap kena jumpa doktor lain untuk set appointment….

Tunggu punya tunggu, eeeiiii rasa nk gigit org pn ada pasai telinga aku dah la problem.  Pastu org dok pot pet pot pet bising lak.  Rasa berdengung je telinga aku ni.  Bila nombor aku dipanggil, doktor tu tengok telinga aku still merah dan akhirnya die buat surat untuk set appointment ngan pakar ENT kt spital plak…

Ke spital dan terus buat pendaftran.  Nurse tu inform yang aku nyer giliran akhir bulan 4.  Apaaaa???? Bulan 4????  Cool j****, aku mintak tolong kt nurse tu dan die tepon bhgn ENT untuk further action.  Dan aku pn ke bahagian ENT lak…

Sampai kt ctu, aku tengok mamat sorang ni tengah jaga kaunter.  Bila die check buku, die cakap dah xde tarikh kosong dalam masa terdekat nie.  Bila aku kata, selit nama saya sorang x boleh ke, die jawab takut nanti quiry, die yang kena marah.  Aku paham la keje die kan tp korang paham2 la kan, aku bab2 meraih simpati ni cukup x suka, tp air mata aku ni mmg dh bertakung dlm mata.  Very sentimental la aku nie.  Bukannya suka2 tp airmata ni jahat betui la nk kuar coz aku x tahan la mcm nie.  Mamat ni cakap, “bukan x dengar lagi kan…”  Aiyoookkk, nk tunggu x dengar dulu ke baru nak bagi turn kat aku aaaa???

Last2 setelah minta jasa baik, budi pekerti sume tu, mamat tu p la check dlm bilik doktor.  Kt luar, aku siap sms kt en mat soh die cari maner2 kinik kt sana yg pakar ENT ni coz dh tahan sangat klu betui akhir bulan 4 aku dapat treatment tu.  Dan, akhirnya mamat ni pn tersengih2 kuar dari bilik doktor tu.  Siap suruh belanja KFC lagi pasai die dapat tarikh paling awai untuk aku.  Dan, akhirnya 3 Mac ni, aku akan p sekali lagi ke spital untuk follow up. 

Eeeeiii rasa lain sangat bila dah dapat penyakit mcm nie.  Situasi aku ni mcm korang panjat tempat yg tinggi pastu x dengar buat seketika.  Tp, aku ni dah lebih seminggu x dengar tau….

Any suggestions kinik maner2 yg korang tau pasai telinga nie???? Tuluuunnnnn,….

22 Responses so far »

  1. 1

    nCT said,

    loh nanadanny, awat jadi camtu? aku blh imagine mcm mana perasaan hang bila x blh dengar dgn clear. ish biasalah spital gomen, tu sbb aku malas nak undi, buat keja lem***.

    kalau x dak tindakan apa2 gak 3/3 nnt, rasanya baik nanadanny p carik ja klinik pakar, ataupun kalau nak suggestion yg ok, cuba tanya ksherry/shaz.

    ada no hp depa kan?

  2. 2

    nanadanny said,

    itu la, aku nk tengok mcmn 3/3 nnt nie, klu byk lagi songeh depa, aku p la pakar lain. td aku dh survey kt tenet ni, ada byk gak kinik kt kl tu cuma nak pilih aje nanti.

    ksherry/shaz pernah kena mcm ni gak ke???

  3. 3

    nCT said,

    bukan kena camni, tp depa pro sket kalau pasal spital swasta

  4. 4

    jade2020 said,

    errrrr…..nanadanny….hang masih buleh dengar dak kalo aku ckp? theehehehehheeh (agak kurang hajau ayat kau tu jahhh)

  5. 5

    nanadanny said,

    ish..mmg nk kena swingggg betui la jade nie…satgi ada gak yg kena tuuulah ngan aku kot…

  6. 6

    K. Lynda said,

    pusrawi pun ok..klinda penah bawak ayiesh kat sana masa dia sakit telinga.

  7. 7

    nCT said,

    kalau kat sini, sah2lah aku pun x dengaq pangggggggggggggg

  8. 8

    nanadanny said,

    haaa…ok tq klinda..kite tgk dulu 3/3 ni camner….huhu

  9. 9

    azfaliza said,

    lorr siannya….aku plak kalo ‘kurang pendengaran’ mesti time tengah selsema/demam..ni pon macam tak bape dengar je sbb asik selsema..

    baik cari specialist la..kalo nak harapkan spital gomen, takut dah melarat baru nak rawat…..

  10. 10

    nanadanny said,

    az – aku nk tgk gomen wat keje n pastu tau la maner aku nk salurkan aduan tu…echeh…iya2 iyo je aku ni hehehe

    x az, telinga ni x serius sgt cam memula ari tu tp aku mmg sedih la ngan servis org gomen ni patut la org dok asyik komplen pong….kite tgk minggu dpn camner lak..

  11. 11

    yanz said,

    nanadanny, doktor tu ada bagi ubat tak utk hilangkan merah tu, bengkak ke apa..kat bangi ada klinik pakar ENT, sederet dgn Az Zahra, rasanya sbleh Mediviron tu..try laa p kt situ plk..
    spital gomen camtu la, ramai sgt yg tunggu q..tu blom p klinik gigi gomen, yg mana kwn penah p, depa kata, p bulan 3, silap2 bulan 5 baru dpt date appointment, agaknya tunggu smpai rongak terus gigi kita tu baru dpt rawatan..mcm2..

  12. 12

    nanadanny said,

    hahaha…lawak la…
    doktor bagi ubat titik, ubat ilang bengkak n antibiotik…tp still x normal lagi la…
    tu la kan, bila mamat tu tanya bukan x dengar lagi tu aku rasa nak pang aje tp bila pk kite nak mintak tolong kat org ni, aku buat muka manehhhh aje la…
    klu x ok gak kt gomen ni, kena terjah kt specialist gak la..

    tp untuk anak, aku kena beringat, apa2 hal baik p spital swasta, x nak dah kena mcm waktu nana p emergency ari tu. Kesian kt nana n aku la!! x pasai2 je telinga aku pn jd problem…huh!!

  13. 13

    K. Lynda said,

    lawakkkkkkkkkk sungguh lah kenyataan yanz tu..

  14. 14

    nCT said,

    betoi yarn, mcm mak aku lah ari tu, tu yg jadi kami terbawak dia p spital swasta tu. biaq habih duit, tp cepat dpt rawatan. mak aku ari tu kalau lambat x taulah apa nak jadi. hempedu dia dah bernanah, kalau pecah boleh bahayakan nyawa, tp appt utk scan apa ada dlm perut dia tu, 2 bulan lepas dia buat operation kat spital swasta. x gila ka camtu?

  15. 15

    nCT said,

    padahal mak aku tu x staff depa, tp depa buat camtu ja.

  16. 16

    yanz said,

    begini ke perkhidmatan yang cekap? ish ish ishh..ingat tak iklan dulu2 ni..
    btol tu ct, biarlah kita kuar duit byk pon, asalkan dpt rawatan yang cepat n sempurna daripada tunggu punya tunggu, dari penyakit lain tambah jadi penyakit lain pulak kan…

  17. 17

    nanadanny said,

    ha lah..ha lah…pasni aku x mau p spital gomen dh…memang nyusahkan betui tau!! Ni aku pn nk tengok penghujung citer aku ni lagu maner..huhu

  18. 18

    nCT said,

    betoi yarn, x sanggup tengok dia dok merapu mcm2 kat umah, sbb sakit terlampau, baik bawak ja p spital swasta. duit boleh cari, mak satu ja d dunia kan kawan2.

  19. 19

    mama_arissa said,

    sori julia.. kmiera gelak gila2 baca entry ni, lawak lah!! sorry once again…!!

  20. 20

    nanadanny said,

    lor ish…lawak ka entri ni…huhu

  21. 21

    mama_arissa said,

    Paling lawak ayat nih —>>> Mamat ni cakap, “bukan x dengar lagi kan…” Aiyoookkk, nk tunggu x dengar dulu ke baru nak bagi turn kat aku aaaa???

    Tapi deep in my heart, kesian kat julia.. huhuhu!

  22. 22

    nanadanny said,

    hehehe…nasib baik kmira sian gak kt saya, klu tidakkk ptg ni gak saya terjah rumah kmira…:)


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: