DuGaAn D@TaNg LAGI…

Byk perkara yang berlaku akhir2 nie…yang memang menguji aku sebagai hambaNya…mungkin dengan dugaan kite lebih dekat denganNya…

21/1/08 – Badan nana naik merah2.  Org kata penyakit gater.  Merah2 tu naik satu badan bila kena dekat muka, sian sangat muka nana.  Kadang2 tang muka x naik, kena lak kt kaki dan bila pergi klinik swasta x jalan, aku decide pergi klinik krjn.  Siap amik kaunter khas lagi untuk cpt jumpa doktor.  Tp tara dok tunggu giliran, merah tu makin susut dan nana kata “main-main la penyakit ni ibu…”

25/1/08 – mlm td nana mula demam dan muntah2.  Dah la ari ni aku kena pergi INTURA.  Tp nasib baik mak dan adik aku ada kt umah.  Bleh gak tolong tengok2kan nana.  On the way nk ke kedah, nana muntah lagi.  Aku jadi riso dan mintak en. mat bawak nana p klinik.  Ptg slps sembahyang jumaat, en. mat bawak nana ke klinik.  Nana muntah dalam kereta on the way balik ke rumah.  Mlm tu nana dh ok….

5/2/08 – nana start batuk + demam + selsema.  Berjangkit2 dengan haikal dan haziq.  Tara nana nak baik, batuk tu datang balik.  Ye la kan, selagi virus ada dalam rumah tu, selagi tu la sume jadi x sihat termasuk la aku dan en. mat. 

11/2/08 –  ari ni haziq kena cucuk tp x jadi coz die ada eczema dan kena buat appointment dengan hospital putrajaya untuk daycare selepas cucuk.  Tarikh appointment seterusnya 19/2/08.

13/2/08 – aku dan tiga2 orang anak ke klinik kerajaan lak pasai ubat klinik swasta x jalan.  Tp doktor x banyak tanya dan sangat berhemah cara bercakap.  Hensem mmg hensem la sampai aku takut nak cakap banyak…warghhhkakahhhh.  Tara tunggu turn nak amik ubat, dapat la aku jumpa si arissa nie…akhirnya! Dan baru la aku tau yg arissa mmg kuat setelah keluar dari perut kak miera tu….hehehe (lambat betui aku dapat info)

15/2/2008 – demam nana on off..  Tambah waktu malam, muka die memang nampak sakit sangat.  Ptg aku ke klinik swasta sekali lagi.  Bila aku sarankan masuk ubat bontot kt nana, doktor pompuan ni cakap demam nana dah lama.  Die mintak aku pergi hospital gak petang tu untuk amik darah takut denggi…..Ya Allah berderau darah aku waktu tu.  Dengan badan nana yang kurus tu aku x dapat bayangkan urat maner la doktor tu nak amik darah nana.

Ke bahagian emergency.  Sampai pukul 5 ptg.  Panas nana 38.6 celc.  Lps pendaftaran, tunggu punya tunggu dengar sora budak ni menangeh dan meluru keluar.  Sambil nangeh budak ni cakap, “ayah, ayak x kesian ke kt hakim, hakim x nak amik darah dah ayah…sakit ayah…”  Tetiba air mata aku dh mengalir, aku pn x tau kenapa, sampai nana tanya “mata ibu masuk habuk ke???”  Sempat sembang dengan ibu hakim, rupa2nya hakim ni dah sebulan demam, on off gak die nyer demam dan dah 5 kali datang emergency tp doktor x nak tahan dalam wad.  Setiap kali datang, setiap tu la darah diambil…ish, susah nak cakap mungkin itu prosedur tp klu difikirkan….entahlah, kesian pada budak la kan….

Tara dok tunggu, aku rasa loya, nak pitam + muntah.  Terus aku ajak nana makan dulu coz nana kata die pun dah lapar.  Tp selera aku dah hilang coz lama menunggu.  Makan nasi lemak pn suku je dan aku rasa ini la first time selera aku putussssss. 

Jam 8 mlm, nama nana baru dipanggil.  Mat dan haikal lak baru sampai coz aku mintak mat uruskan hal rumah dulu.  Dalam bilik nana dah nangeh.  Katil dah penuh dengan budak2 untuk amik darah coz waktu tu memang byk budak demam dan batuk berpanjangan.  Nana dibalut dengan selimut dan dipegang oleh 2 org pembantu perubatan dan aku.  Nurse lak amik darah.  Nana meronta2 sambil nangeh.  “ibu….sakit ibu,  nurse tolong la, jangan amik darah…sakit nurse…pelan2 la cucuk tu…., ibu, tolong kakak, sakit ibu…..acu…acu (adik aku) sakit………..”  Waktu ni aku x tahan sangat sedih tu.  Tp, aku x nak nana tengok aku nangeh waktu ni, aku tahan airmata ni jangan mengalir.  Bila keluar bilik, terus aku nampak mat.  Aku terus keluar hospital dan waktu ni airmata aku x boleh dibendung lagi.  Mengalir selaju2nya pasai aku tau sakitnya nana waktu tu….Dan aku sedih bila nana panggil adik aku….

Aku keluar masuk toilet.  Muntah….pening sume ada.  Dekat pukul 10.15 mlm, aku ajak nana dan haikal masuk kereta.  Kami nak rehat dalam kereta je coz telinga sebelah kiri dah mula berdengung dan x dengar.  Tunggu punya tunggu, dekat 10.40 mlm tanpa minta izin kt en. mat, aku tekad aku mesti balik umah waktu tu.  Sori bang, klu mintak waktu tu mesti x bagi kan..hehe  Aku nekad klu doktor nk jumpa nana, aku sanggup patah balik gi hospital…Dekat bwh rumah, en mat tepon tanya aku kat maner dan soalan tu aku x jawab takut kena marah kan, tp biar la marah pn coz aku x larat sangat dah.  Aku lak tanya en. mat, “doktor nak jumpa nana ke???”  Bila en mat kata xde apa2 baru la aku cakap yg aku dh ada kt bwh rumah dan in case doktor nk jumpa bagitau je, aku akan pergi balik hospital dan en mat kata patut la kereta dah xde…hahaha baguihh punya bini….(mat datang naik moto, satgi ada lak yg ingat aku tinggaikan die sorang2 xde transport nak balik…hehe)

Bila dah sampai rumah, sekali lagi aku memuntahkan segala apa yg ada dalam perut aku ni.  Mcm pregnant lak.  Penat oooo muntah ni.  Ingat best ke????  Bayangkan selama 6 jam kt spital tu.  Cukup la, pada aku itu bukan bhgn emergency tp….dot dot dot……..teeeettttt!!!!!  Bayangkan, kaunter kt depan tu inform doktor yang ada cuma sorang je malam tu, so….paham2 je la kan.

16/2/08 – aku dan nana ke klinik swasta lagi.  Aku inform kt doktor ni pasai kes nana smlm dan aku inform yg doktor smlm x nak bagi ubat bontot pada nana.  Doktor tu pn hairan tp pagi tu doktor tu cakap kena bagi ubat masuk punggung tu pasai demam nana dah naik 40 darjah…Panasss oooo.  Doktor pn cakap takut sawan nanti… Nauzubillah… Aku pn check gak dan doktor teropong telinga aku merah sgt dan ada virus keliling tu dan aku pn demam gak, 38.9 djh celc.  Ubat nana kena bagi 4 jam sekali coz badan die terlalu panas.  Ptg nana dh ok sket mungkin penangan ubat bontot tu….

18/2/08 – Telinga still problem dan org ofis sarankan aku ke klinik krjn.  Takut effect benda lain dan klinik bleh refer pakar kt spital.  Ke klinik krjn dan doktor tu mintak aku datang balik ptg jumaat jika x ok lagi untuk rawatan susulan…

19/2/08 – Ari ni aku cuti coz haziq cucuk.  Waktu nurse mintak aku pegang haziq kuat2 coz nak cucuk dekat tangan, hati aku tetiba berdebar2.  Bismillah….dan haziq x nangeh kena cucuk tu.  Good boy, haziq….  Terus ke hospital dan ke pendaftaran wad.  Wad harian tu kt tingkat 1, hati berdebar lagi.  First impression, nurse memang baik2.  Dan aku terlupa nak bawak sweater haziq…sejuk siot!!! Maner la aku tau spital ni guna ekon kan, kat ipoh spital die guna kipas ajooo….hehehe

Haziq terlompat2 ataih katil.  Seronok benor die, pandang kiri kanan.  Lepas bagi susu, haziq tido lena.  Nurse pantau sejam sekali takut ada effection apa2.  Nurse kata klu nampak die sesak nafas, naik merah2 bdn atau apa2 yg x kena, cpt2 inform pada nurse. 

Best spital ni.  Siap ada bilik menunggu, bilik mainan dalam daycare tu.  Bleh tengok tv lagi, rasa mewah sgt, mcm dok spital swasta lak…hahaha.  Dalam pukul 4 kami dah bleh discharged coz die nak pantau dalam masa 6 jam je.  Alhamdulillah sumenya ok…

Ermmm, panjangnya entri aku kali nie ye.  Sekarang nana dah ceria semula dan biarlah berterusan.  X nak dah aku suruh die diam coz pada aku biarlah anak2 bising daripada muka monyok, diam kesakitan….

Allah memang menduga aku…dan pasti ada hikmah di atas setiap apa yg berlaku……..

15 Responses so far »

  1. 1

    acu said,

    wawawa…cedihnyer teman bacer….ciap cebut teman lagi nih..huhuhuhu……:/ pasnih klu nak men komputer acu bg men lelamaaaaaaaaaaaaa lagi kat nana….hehhehe

  2. 2

    nanadanny said,

    sedih kan…akak lagi la x tau nk bagi tau la perasaan ni mcmn!! waktu die demam ari tu asai silap sket je mesti nangeh pastu panggei nama hang…sebenarnya die nak main komputer tu…xpe la nk kumpui duit pastu beli komputer satu letak kt umah…ermmm budak2 skrg advance lebih!!!

  3. 3

    yanz said,

    huhuhu..mcm2 dugaan kan bila anak2 kita tak sehat, risau, sedih sume ada..apa pon, itu lah dugaan bila dh jd mak org… oo patot laa lama hang diam je julia, rupanya mcm2 berlaku ek..sian kt hang n family..
    tp kan bila pikir2 balik, mujur laa kita ni sume pandai bwk keta sndiri kan, kalau ada emergency ke apa ke, at least blh jgk kita bertindak b4 tunggu hubby kita kan..at least kita belajar berdikari..kdg2 aku kesian tgk kalau kwn2 yg ada ank ramai tu,kalau ank dmm ke, apa ke sikit2 kena tunggu hubby psl x tau nk drive. sesungguhnya kita semua ni masih beruntung..btoi tak kengkawan??

  4. 4

    nanadanny said,

    yap! betui tu! bila dh bleh drive sendiri, x semestinya kite ni langkah panjang, merewang kot lain tp kite meringankan beban suami…echeeehhhh…hehehe

  5. 5

    K. Lynda said,

    Dugaan datang dan pergi..inilah namanya kehidupan..emmm…

  6. 6

    nanadanny said,

    betui tu klinda…kenkadang tu bila dugaan datang kite akan pk lebih lagi…

  7. 7

    yanz said,

    huiyoo..dlm ayat kk linda tu sebenornya..heheh..
    kk linda, sehat kaa, lama x dgr kabar berita..sy bleh baca blog kk linda je, nk anto komen tak bleh plk, hampehhh…

    apa pon, kesabaran tu yg paling penting kan,
    di mana bumi dipijak, di situ langit ku junjung..
    alang-alang menyeluk pekasam, biar smpai ke pangkal lengan..hohoho…(ish ternyanyi lagu m nasir laa pulak)..hehhee

  8. 8

    nCT said,

    dugaan x penah hilang kan, nilah kenyataan hidup, susah senang, sama2 lah kena harung. barulah rumahtangga namanya.

    nanadanny – sabaq lah, ni semua dugaan, allah nak uji sejauh mana kesabaran kita semua.

  9. 9

    nCT said,

    nanandanny – apa maksud hang, “arissa mmg kuat setelah keluaq dr perut kmira tu?” aku x paham pun

  10. 10

    nanadanny said,

    nCT – kan arissa ditahan kt wad 19 ari…kmiera citer arissa nyer pengalaman cucuk wayar sana sini n amik air tulang belakang…hg x tau ka??? aku ingat aku sorang je yg ketinggalan x tau citer..hehehe

  11. 11

    nCT said,

    lor aku x tau pun, pasai pa kena ambik air tulang belakang tu? pasai pa x dak sapa cita kat aku pun, ataupun sbb aku cuti panjang ari tu. mmm citalah

  12. 12

    nanadanny said,

    haaa…meh kite soh mama arissa ni citer sket dari awai kan coz aku tengok die nyer fotopages tu pn dh bsawang dh…kt ctu pn leh citer aiihhh….kmieraaaa apa lagi…citer aaaa

  13. 13

    K. Lynda said,

    yanz..klinda sihat2 ja…pasai apa lak hang x leh komen..herannn betuii..klinda mana pernah block apa pun..heheh

  14. 14

    mama_arissa said,

    uikk, ct pun tatau ka?? kmiera citer kat sapa haaa?? dah lupa laaa, rasanya klinda tau… ziana pon tau kot!! Nanti i tulis dlm blog ok. kan dlm frenster ada gambaq dia pakai oxygen, hampa tak prasan kaa?? tungggguuu!!

  15. 15

    nanadanny said,

    haa..cpt kmira tulis dlm blog tu..x sabar saya nak dengar gak….


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: