Suntikan MMR

Kanak2 cukup setahun akan diberikan suntikan MMR dan tidak terkecuali anakku, haziq…

Semalam klu diikutkan tarikh haziq diberikan suntikan MMR dan aku dh apply siap2 cuti dari minggu lepas.  Mmg kebiasaan dari nana lagi, klu diorang kena cucuk, aku lebih rela cuti dan jaga sendiri anak2 aku tu… Tp, semalam nurse kt cni inform yang anak aku ada eczema dan alah pada telur.  Yang aku tau haziq mmg kulitnya kering dan telur tu klu die makan akan naik gatal dan merah2 kulit die.  Tp bukan satu badan, cuma kena dekat kaki itu pn ada tempat2 tertentu.  Sejak tu, aku x bagi lagi haziq makan telur cuma kekeringan kulit tu x tau dah nk buat mcmn.  Ubat sapu x payah cakap la, asal habis je losyen sapu tu, klinik lita alis tu la kami tuju.  Setakat ni klu ubat tu disapu mmg ok cuma kesan kering tu x dapat nak ilang lagi.

Slps haziq ditimbang smlm, nurse inform yang aku kena jumpa doktor pakar kanak2 di hospital putrajaya ni untuk set appointment.  Nurse tu mintak aku jumpa doktor dulu untuk dapatkan surat.  Nasib baik la nurse tu baik, die mintak aku scan balik kad tu dan terus masuk bilik doktor je.  Siap call lagi pada doktor tu, coz aku tengok kt komputer tu q menunggu ada 19 org lagi…Lepas jumpa doktor, kami decide terus ke hospital putrajaya untuk appointment haziq dan 19/2 depan, lepas haziq cucuk pagi tu di klinik cni, haziq kena admit kt daycare hospital putrajaya untuk susulan….Memang rasa risau sangat, coz doktor kata diorang cuma nak pantau in case takut apa2 yg jadi tp setakat ni nurse inform baby akan dilihat dalam 6 jam dan biasanya boleh balik ptg tu jugak.

Aku takut…risau…tp aku kena kuatkan semangat dan pikir yang positif untuk anak aku.  Harap2 haziq x apa2 dan korang doakan haziq sihat ye…..

Mohamad Haziq Syazwan…..

picture-177.jpg ermmm, x nak senyum la ibu, nak maintain aje…

16 Responses so far »

  1. 1

    nCT said,

    nanadanny, dulu bukan anak along jadi camtu gak ka? cuba hang try tanya dia, maybe dia ada something nak kongsi ngan hang.

    insya-allah x dak apa2 lah. lg satu nak tanyalah, masa baby 6 bulan, kita kena bagi baby tu makan telur kan, sbb nak check masa umur dia setahun kan, masa tu nnt baru tau dia allergic ke tak? mmm rasanya nurse pesan masa baru lahir dulu lah. ish nak kena tanya baliklah. lupa lak.

  2. 2

    Along said,

    mmm…julia…anak aku pun eczema gak, satu badan, tak kira tempat. ubat yg serasi ngan dia krim yg amik kt klinik kesihatan putrajaya tu lah. kl krim2 tu abih, dia akan bergaru smp luka2. bab pantang makan pulak…sblm ni masa dia baby mmg pantang makan, tp sejak p jumpak doktor pakar kulit ari tu, dia kata jgn pantang sgt lah, takut budak tu tak dpt zat secukupnya. so, skrg ni cuma pantang seafood jalah. telur kenkdg ja aku bg.
    tp pasai pa haziq smp nk kena daycare tu? kulit dia kering tmp2 tertentu ja kan, dia gatal2 dak?musykil gak aku…blh cerita detail lg dak pasai pa doktor nak pantau haziq tu….risau gak.

  3. 3

    yanz said,

    haa julia, ank kwn aku pon camni..dia alah pd telur, so lps injek tu, doktor soh masuk wad, nk tgk perkembangan takut dia jadi alegik teruk sbb injek tu ada protein kan.. so anak dia kena masuk wad pagi tu, smpai ptg, ok ja, dpt kluar..bukan apa, doktor nk buat pemantauan.

    smlm ammar main2 lari2 dlm umah, tersembam kena bucu pintu, benjol kat dahi besar telur ayam size c tu, pastu ada luka pjg, bibir berdarah, bengkak..kelam kabut kitorg bwk gi klinik pakar az zahra tu…mujur dktor kata x kena jahit, dia boh mcm glue ja, luka tak dlm..seriau aku tgk…mmg nk nangis dh tgk dia..mcm2, lasak sgt, pas jatuh tu, dia nangis pastu stop sgt, ckp2 marahkan dinding n pintu tu plk..hehehe..mcm2..hrp2 ok laah.

  4. 4

    yanz said,

    stop sgt plk, stop sat…hehheheh

  5. 5

    nanadanny said,

    all – haa, mcm yan cakap la coz injek tu ada protein takut effect apa2 kan. Telur = protein..hehehe

    skrg pn aku bg gak haziq makan benda2 lain cuma telur je aku elakkan, yg herannya cuma certain part kaki aje yg kena. klu nurse dh pesan mcm tu ct, kira betui la tu.

    teruk sgt ke anak hg ekzema tu along?? dulu bdn haziq pn jd tp lepas kami yg mandikan sendiri baru la badan die licin aje. takut bibik mandikan sekejap sgt kot…

    budak2 mmg lasak yanz…tambah anak hg laki lagi la kena jaga lebih sket. Mcm anak aku yg sulung tu pompuan, jd haikal tu ganaih sket aje la, tp dh nama pn laki penat gak aku dok tegah panjat sana cni…

    xpe la, nama pun budak2 kan, kira itu satu proses pembesaran…echeehhh…

  6. 6

    azfaliza said,

    aisey…sib baik baca entry ni…baru teringat yang nurse suh wawa makan telur rebus…sampai skang lupa nak bagi dia makan…

    nurse tu kata, suntikan setahun tu berasaskan telur…sbb tu dia suh baby makan telur nak cek samada elejik ke dak…kalo naik bintat2 kat badan, konpem dia elejik pada telur…kalo elejik, mungkin suntikan tu kena tukar ubat lain…

  7. 7

    nanadanny said,

    az – tu sbb dorang suruh masuk daycare kt spital tuk pantau in case jadi apa2…

    nasib baik org lain pn ada yg kena mcm ni jd kurang sket la riso teman nie..maner x nya xkan la budak time sihat2 tetiba nak cucuk wayar ke menda2 lain kan..for sure kite jd x keruan tp dh yanz explain mcm tu kurang la sket riso aku nie…

  8. 8

    nCT said,

    nanadanny – daycare tu kadang2 x sempat duduk lama sgt pun, sat ja, bila dah ok, dia suruh balik ja, sbb mcm yarn cita tu lah, dia monitor sat tu ja.

    az – baby dah balik kl ke belum? kita kena bg baby makan telur tu masa 6 bulan kan, sbb nnt umur setahun baru dose yg seterusnya kan?

  9. 9

    nanadanny said,

    harapnya mcm tu la…x mau la aku dok lama2 kt ctu. aku ni x leh bau spital, jd nk pitam x tau nak bgtau la…

    haaa wak2 baby dh 6 bln ke atas la kite leh bg budak makan, bleh tengok diorang ada elergi apa2 ke…

  10. 10

    nCT said,

    yarn – lasaknya ammar, mcm nightmare pulak aku rasa bila ada anak lelaki kan, patutlah org kata anak lelaki akan lasak gila2 punya, ha aku tengah tunggu aku punya turn pulak. ish nervousnya.

  11. 11

    azfaliza said,

    nCT : wawa kat putrajaya dah…dia skang dah nak masuk 9 bulan tapi blom start makan telur lagi…mama dia luper la…hahahaha…..

  12. 12

    nCT said,

    az – ish az ni, nasib baik aku tlg peringat, kalau dak harus x makan teloq lah budak wawa tu. bestnya wawa dah balik, sian sgt tgk muka dia kena dokong ngan mak tok waktu dia bubye aloq stuck tu. muka kena tinggal, kalau aku kat tpt az, harus menangis meraung dah.

  13. 13

    mama_arissa said,

    arissa punya appointment kat hospital putrajaya 28/2, harap2 tak kena ambik darah lagi, kesian kat dia.. dulu masa kena infection hari2 ambik darah…

  14. 14

    nanadanny said,

    tu la kan…sian tgk budak nangeh nie…ish mmg x sampai ati la…harap2 anak2 kite sume xde apa2 kan…

  15. 15

    mama_arissa said,

    dah la hari tu kena ambik air tulang belakang, issshh xleh imagine laaah arissa punya sejarah… hari2 p hospital selama 19 hari, hari2 dengaq dia keriaauu…

  16. 16

    kak bee said,

    anak kak bee umur stahun kena alegik kulit.satu keluarga kena .kecik to masa 8 bln blh mkn telur.skrg xmkn la takut bdn2 gatal.doc ckp dia blh cucuk telur.sebab dia cuma alegik kulit je.blh ker was2 la


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: