Perihal Nak Ke Sekolah..

Hari ni nana ke sekolah.  Semalam jenuh aku pesan macam-macam kt nana bila pergi ke sekolah…

Antaranya:-

– Klu x paham apa2 tanya cikgu tau..

– Nk kencing / berak bagitau je pada cikgu, nanti kakak basuh sendiri tau..

– Jangan nangeh tau, kakak dah besar, kena sekolah.  Kak tirah n fika (anak abg2 aku) x nangeh pn…

– Kawan dengan sume orang tau…jangan gaduh2 ye…

– Dekat je ofis ibu ngan sekolah kakak, nanti ibu amik waktu tengahari ye…

– Nanti makan sama2 dengan kawan2 tau…

– Esok, kakak bangun awal tau, mandi awal, jangan merengek-rengek tau…

Dan nana siap telefon opah dan adik2 aku nak bagitau yang die nak ke sekolah pagi nie..

Dalam hati aku risau gak betui ke nana ni x nangeh, ok ke die dan macam2 perkara yang bermain dalam kepala aku nie…

Pagi nie, bila aku kejut nana dan suruh die minum susu, tanpa merengek die bangun dan ikut apa yang aku suruh…Lepas tu, siap nak mandi terus dan pok pek pok pek die cakap kt bibik yang die nak pergi sekolah ari nie…Ok, first impression nampaknya memang die bersemangat waja…

Dalam kereta nana tak henti-henti bercakap…antaranya:-

– ibu…haikal dengan haziq mesti rindu kt kakak kan…

– nanti kakak x tau apa2 kakak tanya la cikgu…

– nanti ibu amik kakak tau…jangan lupa pulak…

Dan banyak lagi la celotehnya…Aku tau nana nervous dan die cuba nak hilangkan rasa takut.  Bila aku tanya perasaan nana, die cakap seronok…Bila aku tanya, takut x?  Jawapannya…”x takut la ibu”… Second impression…bagus2

Bila sampai di tabika, ramai ibu dan ayah yang menghantar anak2 mereka gak.  Time aku tengah beratur untuk register, sorang budak lelaki ni menangeh bila ibunya pergi kerja.  Tetiba airmata aku lak yang bergenang.  Tak tau nk bagitau perasaan aku waktu tu.  Pasai pa lak aku nk sedih, itu bukan anak aku…Tapi jiwa aku nie…ish2 susah la aku nak cakap.  En. Mat dah pesan pada nana x leh nangeh mcm tu tau dan nana sengeh je…Bila tengah beratur tu aku sembang ngan seorang ibu nie…tengah sembang2 tetiba die tanya anak die ok ke x…dan anak die kata ok, tp mak die tengok mata anak die ni dh bergenang…Ish2 hati aku jadi sedih balik la…huhu

Bila dah selesai pendaftaran, aku dan en. mat teruih hantar nana pada cikgu dan cikgu terus arahkan nana letak beg dalam loker.  Sambil cikgu tu menenangkan budak lelaki yang tengah menangeh ni, cikgu tu suruh nana duduk dan tanpa berlengah lagi nana pn bersalaman ngan aku dan en. mat.  Macam2 aku bagitau kt nana dan sesi memblahkan diri pun tiba….Sedih plak rasa tp tengok nana steady lagi dan die teruih ….babai ibu….babai abah…babai…babai…sampai die x nampak kami baru la x dengar suara die membabaikan tangan die tu…. Alhamdulillah, untuk ari pertama semasa pendaftaran dan sesi suai kenal, setakat ni aku nampak nana ceria ke sekolah…Dan x sabar nak tunggu pukul 11.30 nie, nak tau apa lak yang nak diceritakan oleh anakku…NANA……..

6 Responses so far »

  1. 1

    yanz said,

    haa julia, pasni hang kalut laa sket ek kena anto and amik anak sekolah..
    dah beso si nana tu ek…

    aku ni haa dok risau nk tuko pengasuh ammar, dia tu dh laa xmo kt org, mau dia nangis smpai volume ‘r u nuts?’..bila tgk makcik baru nanti….hehhehehehe

    apa pon, selamat thn baru ek…pastikan azam2 tu tercapai…heheheh

  2. 2

    azfaliza said,

    caya laa nana…aunty dulu, abah tak caye tinggalkan aunty sorang2 kat skolah..siap dia tunggu kat luar kelas..wakakakaka..padahal aunty rilek jer duk dalam kelas dengan geng2 baru…

    ok la tu, nana pandai bawak diri……😉

  3. 3

    nanadanny said,

    yanz – pasai pa nak tuko pengasuh lak?? sian kan kt bebudak ni kite p keje depa kena tinggai kt org…harapnya tcapai la azam ku ittew!!!hehehe

    az – harapnya camtu la bterusan jgn ari 1st je semangat waja..hehehe…kite dulu pn rileks je kan cuma mak bapak je yang riso (cam aku gak la….)

    ghupa2nya kena amik nana jam 12 – 12.30, tp kui 11.30 aku terjah tabika die dah…pasai lupa nak tanya cikgu tadi daaaa…hahaha

  4. 4

    yanz said,

    ish julia ni..slalu mmg tadika or budak darjah satu pon dulu2 kuar 12.30 kan…ni kes tak sabo2 nk tgk anak laa ni…
    hehehheeh..

    laki makcik pengasuh tu nk pencen, so otomatik makcik tu pon pencen laa…heheheh..

    nana tu berani, pandai la berdikari lagipon dia dh ada adik, tu pandai bwk diri..kalau aku dulu, huhhh, smpai masok ehtiem pon dok teriak lagi kalau mak mai amik lambat kt hostel…wakakakaakhhh…
    eleh, tu ada laa yg nk kutuk aku tu (geng O10b laa tu)hehhehehe…tp takpe, sungguhpon aku suka nangis, berjaya gak dlm idop kan kan kan….kehkehkehhhh

  5. 5

    nanadanny said,

    FUH….PENGAKUAN BERANI TU YANZ…esok satgi hg tgk la ada lak yang pi tokok tambah lagi tu..hehehe
    normal la nangeh2 nie kan…baru la pompuan namanya…hahaha

  6. 6

    yanz said,

    kehkehkeh..pengakuan berani laa, itu kenyataannya…hahahah…
    biasa la kan, nk biasakan diri dgn satu2 benda tu amik masa gak…
    haa, di ksmptan ini, aku nk ucapkan ‘padan muka’ ziana, kena masok koir..hahhahaha…apa salahnya kan, sekali skala ‘sumbangkan’ suara utk opis dia…pastu nk kutuk2 opis aku lak, takpa, sekurang2nya opis aku tu jadi ikutan ramai..hehehheeh…
    sori tuan tanah, ubah topik plk..hheheheh


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: