Hari Raya Puasa

Tahun ni aku x beraya langsung coz anak kecikku dilanda virus demam di pagi raya.  Lepas je asben aku balik dari semayang raya teruih je kitorang cari klinik yg bukak.  Jenuh jugak la mencarinya pasai konfem klinik org kita ni tutup kan…Akhirnya jumpa jugak la klinik kat kamunting ni yang penuh ngan pesakit tengah tunggu giliran dan rupa2nya ramai gak la budak2 yg demam di pagi raya tu.

Ermmm…si haziq langsung x nak kt sesapa kecuali aku dan kenkadang je nak dengan en. mat.  Dah tu plak nk tido ataih bahu aku ni dan bila letak konfem nangeh.  Huiyooo sgt letih dan lenguh segala urat2 saraf nie.  Tp nk buat lagu maner kan…anak dh demam asyik merap je la. 

Pepagi raya tu ramai la sedara mara, sepupu sepapat aku mai umah mak aku.  Dan aku terlepas dari membuat sebarang tugas2 mengemas, membasuh pinggan mangkuk, mengangkat air untuk tetamu dan sebagainya….kerana alasannya anak demam.  Hehehe sian adik badek n kakak ipar aku kena wat sume keje tu.

Ptg tu kononnya nk p umah pak sedara aku yg hanya setaman je.  Ingatkan haziq ok la tetiba baru nk masuk je umah teruih die menangeh x benti.  Last2 aku ngan asben balik umah dulu dan sampai je bilik haziq bleh diam dan teruih tertido…Huhuhu melepas aku nk makan laksa mak long aku tu.  Dan akhirnya aku memang decide yg aku x nak beraya maner2 pn kerana yang paling aku sian kt haziq coz die x sedap badan tp mak bapak die lak nk berjalan kan!!  Simpankan aje la hasrat di hati tu…dan akhirnya aku hanya menunggu tetamu mai umah aje la termasuk FIL n family yang sudi datang… Thanx a lot coz memahami….

Cuti aku x banyak dan aku akan keje ari rabu jadi disebabkan ramai yg kata isnin tu jalan jem kami amik keputusan balik ari selasa.  Jam 5 pagi kami bertolak dari tepeng dan sampai cni dekat kui 8.30 pagi.  Nasib baik la nk dekat sampai baru la nana n haziq merengek2 kepenatan.  Yg si haikal lak sengih je mcm xde apa2 yg berlaku…cayalah haikal!!!  Kuat anak ibu nie…  Sian kt nana die nk muntah la, sakit perut la, sume die sebut dan die x bagi kitorang cakap apa2…Mungkin kapla pn tengah pusing kan.  Sampai je kt umah teruih aku soh si nana ni mandi n alhamdulillah die senyum dan kata badan die dh segar….hehehe pandai rasa segar ye…

Disebabkan haziq malam tu asyik merengek dan tido x lena, akibatnya aku dan asben pn x leh tido.  Sekejap2 die terjaga dan mata aku pn naik bengkak dah.  Akhirnya pagi tu aku terbabas dan jam 8.15 pagi baru terjaga dari tido yg indah…Last2 EL la kan pasai badan pn still rasa penat lagi…Tp sebenarnya kan memang aku dh plan awai2 nk amik EL ni pasai nk clearkan kt umah tu…Fuiyooo rumah mcm x sropa rumah dah…Jadi bila dh clear tu baru la sedap mata memandang. 

Tp yang x sedapnya tengahari tu badan haziq abis kuar bintik2 merah mcm ruam…tp byk sgt satu badan kena dan petang tu merebak kt muka.  Pi klinik dan doktor kata penyakit campak tp x sampai campak lagi…Konpius aku!! Leh ka bagi explanation mcm tu.  Bagi aku senang cakap ruam la kan…Sebab penyakit campak ni jangan main2 takut aku.  Nk tanya kawan keje doktor pn xde..susah betui la tp xpe kite tengok dulu perkembangan krim yg doktor tu bagi…

Apa la citer anak2 aku kt umah tu yer yg dijaga oleh asben aku..Caya x?? En Mat leh jaga ketiga2 anak2 kami tu…Bravo2!!  Tp jgn riso coz aku dh sediakan breakfast n lunch untuk asben n anak2 kami tu…Jd asben aku tolong mandikan dan tengok2 kan diorang je.  Jenuh jugak tu…(Sian, tp tq very much coz paham wife die ni dh tinggai 2 ari je cuti tahunan…huhuhu)

Okeylah stop cni dulu…Mata pn rasa mengantuk coz x byk ckp ari ni.  Ramai officemate still bercuti lagi yang ada cuma baper org je dan bleh dikira ngan jari.  Sunyi siot n bos pun xde.  Eiii rasa nk balik je….Bohsannyaaaaaaaaaaaa…

5 Responses so far »

  1. 1

    jade2020 said,

    haziq dah ok blom? sian tgk dia hari tu, abis muka ada bintik2 merah….kalo bintik2 itam puteh bleh jadi polka dot huahuahua

  2. 2

    nanadanny said,

    bintik merah tu dh kurang sket tp yg x beshnya die x lasak mcm dulu2 mungkin badan pn x sedap lagi…sian betui la!!
    Woit, polka dot tu menatang menda??

  3. 3

    azfaliza said,

    polka dot tu macam tompok2 taik unta la…..hehehe

    belen cuti yang ada ni pun stenbai untuk wawa je..kut2 dia demam ke hape ke..kena pakai cuti belen yang nyawa2 ikan ni le..huhu sedihnye

  4. 4

    yanz1011 said,

    siannya anak hang demam….ank aku pon masa raya tu, tgh2 mlm dok nangis, 2-3 hari jgk laa camtu…ntah apa kena, nk tumbuh gigi kot…meraung lak pyh nk pujuk, nk plk kat aku sorang je, punya laa lenguh satu bdn..
    ish mak budak ni, polka dot pon tak tau ka..ish, tgk kamus lahh…hheheheheh..
    weh jemputla dtg beraya kt umah aku, okay..

  5. 5

    nanadanny said,

    az,
    skrg ni dok pikir klu kena bayar pn pasai terlebih cuti kira lantak la pasai skrg ni pn bukan takat nyawa2 ikan dh..huhuhu

    yanz,
    mmg anak aku nk tumbuh gigi pong..2 batang kt ataih tu dh nampak dh sket2. Nasib baik dh ok sumenya..alhamdulillah
    wei, hg buat open house ka??? heheheh


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: