Haikal 3 Tahun…

18 september 2007…genap haikal 3 tahun..

Waktu tu asben xde coz duty so bila asben call mlm tu sempat la die nyanyi Happy Birthday untuk haikal.. Rasa sedih pn ada coz haikal pn nyanyi sama2.  Very sentimental value tau!!  Yang si nana lak sibuk la dok tanya birthday die bila coz nk org nyanyikan untuk die gak…Lawak tul!!  Maner x nyer malam tu saja dkt 4 org call haikal nyanyi hepi birthday tu maner la x teruja kan???

Bila tkenang balik 3 tahun yg lepas mmg waktu melahirkan haikal ni rasa teruk sket sblm dn selepas..  Lahirkan haikal 2 minggu sblm due date.  Waktu tu aku cirit birit jd kakak2 ofis soh aku p spital takut baby lemas coz cirit birit kan menyebabkan kurang air.  Aku kena admit kt spital dn still cirit birit wlpn makan ubat…Dh puas check dgn benda CTG tu nk tengok pgerakan baby dn benda tu mmg merunsingkan…

Doktor memula cakap aku kena operate pagi 18hb sept 2004 tp mlm sblm tu dh kuar darah sket…so doktor kata klu baby x keluar jugak kite buat inbuis.  Mlm tu aku call asben nk bgtau mungkin aku akan bersalin mlm tu tp x berangkat nset n phone rumah.  Ye la waktu tu asben n nana dh tido coz waktu tu pn dah kui 11.

Xpe la n aku berperang nk kuarkan haikal ni sorang2 tanpa sorang pn tau.  Aku x nak mak aku pn riso.  Bygkan waktu kt labour room pn doktor mintak nurse call rumah n nset asben coz mcm nk kena operate je…pergerakan baby lemah sgt.  Tp entah mcmn dkt kui 1.50 pg tu mmg aku rasa baby dh nk kuar sgt dan akhirnya haikal pn menjengah kuar….

Pepagi tu aku kena tukar bilik lain coz ada high blood.  Sume brg2 aku kt bilik / tingkat lain.  Last2 aku mintak tolong staff nurse call hasben aku informkan yg aku dh bersalin.  Mmg baik staff nurse tu tolong aku cucikan sume coz mmg aku x larat langsung nk bangun.

Pepg tu bila hasben dh dtg..aku ingat mcm boleh balik je tp kena admit lagi satu ari.  Time malam plak lain lak jdnya aku kena demam la plak… Yang herannya mlm je demam, siang esoknya aku kembali ok.  Jd bila dh siang tu aku pun tanya la pada sorang nurse boleh ke aku balik die leh cakap ‘sori la nk balik, mlm kan demam…maner bleh’  ish, ayat yg sungguh kurang hajaqqq….

Aku sabar lagi tp bila dh 3 ari slps bersalin aku jd tension sgt.  Ye la dgn baby x bagi mandi, dn kite x dpt nk rehat secukupnya.  Aku jd ilang sabar n satu ari tu doktor pakar yg datang check.  Aku mintak tolong sgt kt die n alhamdulillah die bagi tp kena admit lak kt hospital taiping coz aku ada kes.  Bayangkan kes aku ni ubat2 yg aku gunakan xde di Hospital Taiping.  Dalam ati aku ni teruk sgt ke penyakit aku aaa??  So sblm aku balik aku dibekalkan ubat2 untuk disuntik di Hospital Taiping…ngerikan???

Dh dok Hospital Taiping lain la plak…Aku kena darah tinggi la plak…Tp xpe coz aku pikir kg aku kt sana so jd apa2 senang sket.  Tp disebabkan nurse2 kt sana mmg baik ati aku kena bermalam 2 ari je kt hospital taiping…Bygkan kt hospital ipoh aku bermastautin kt 7 ari tu…sungguh membosankan!!!

Tp wlpn aku dapat balik, aku still kena check up kt klinik biasa untuk penyakit darah tinggi aku ni.  Entah la, nk kata tension x jugak tp entah la aku pn x paham…

Bila memikirkan kite sebagai pompuan ni kena mengandung, bersalin, berpantang sume tu aku kenkadang tu jadi ngeri lak..Tp itu la dugaan dan PaHaLa yang org pompuan dapat cash hasil daripada tu sume.

Skrg ni haikal pn dh besar…dh 3 tahun pn.  Pada aku skrg ni haikal seorang yg begitu sentimental tau…Klu si nana ni lawan cakap aku haikal mesti cakap “haikal dengar je cakap ibu”..eeewaahh pandai je die amik ati dan satu ari tu nana leh buat aku nangeh coz die x nak dengar cakap aku dn haikal sekali lagi berkata“ibu jgn la sedih”…very sentimental kan???

Itu la hakikat yg perlu kite terima sewaktu anak2 nk membesar ni…even anak dh besar pn lain lak kerenahnya kan??  So, kite sebagai ibu bapa ni la yg mencorak kehidupan anak2 masa depan coz skrg ni la kite nk membimbing ke arah maner yg kite rasa perlu…………

8 Responses so far »

  1. 1

    nCT said,

    susahnya nak mengandung, lahirkan, jaga, dan didik anak2 kan julia, barulah sedaq, pengorbanan mak ayah yg sebetoi2nya….

  2. 2

    jade2020 said,

    betul tu, kita sebagai ibu bapa kena lah pandai mencorakkan anak2 kita. oleh itu nanti aku nak buat corak belang2 ala2 rimau untuk anak aku muhahahaha…baru le garang skt

  3. 3

    nanadanny said,

    nct – itu la harga kasih sayang yg sebenarnya family kite bagi kan!!!

    jade – hoh!! anak hg tgk hg pn kecik die x takut nyer bila hg marah…hahaha

  4. 4

    miss k'chi said,

    comei tul sora haikal nyanyi lembut jaa..hehe

  5. 5

    azfaliza said,

    teringat plak taim beranak kat wawa..hanya org yg pernah beranak je yg tau betapa nyawa di hujung tanduk masa tu..hargailah jasa ibu anda..isk isk isk…..

    jade : nanti anak ko ngap ko baru tau!

  6. 6

    nCT said,

    juliaaaaaaaaaa hapdet cepat… ini boleh mendatangkan marah ni

  7. 7

    nanadanny said,

    miss k’chi,
    haikal nyanyi tu sampei terangguk2 …tomei sgt nk tergelak pn ada…

    nct,
    smlm teman cuti2 msia..naik moto sampei stesen star sg besi teruih p sogo…best2!! sale giler2, syiok tgk baju budak byk betui cantik2 lak tu..
    ooo nk hapdet cpt ye??? pang mau…huahuahua

  8. 8

    miss k'chi said,

    ngada2 la bos tu byk songeh mcm org popuan


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: