Garang

Bila marah..mesti garangkan!!  Ada x bila marah, kite senyum..Eiii nk wat la balik satgi.  Mesti sume org dlm umah tu x caya tu aku..hehehe

Ye la kan..bila kite dh terlampau marah kite x sedar apa yg kite buat sbb dh dikosai oleh setan malaun.  Jadi tu sbb org ada kata klu kite marah sgt cpt2 amik air semayang untuk legakan api kemarahan tu.

Sebenarnya bukan apa, aku garang pasai org x nak dengar cakap aku…Tambah2 isi dlm umah tu..hehehe.  Nk cakap berkali2 baru la nk wat.  Cheee la cakap sekali tu teruih buat baru la mulut ni x bebel dn dahi aku ni x berkerut menahan kemarahan.

Anak2 aku lak sket2 ibu…sket2 ibu.  Padahai abah dema dok sebelah tu.  Contohnya nk air…ibu! Nk susu…ibu! Nk berak…ibu!  Nk tido….ibu!  Nk makan…apatah lagi kan, sure ibu la dicarinya.  So, anak2 klu kite cakap apa2 pn x berapa dengar sgt kecuali aku dh marah giler2 nyer baru la nk dengar.  Yg abahnya plak, nk tunggu ibu bagi instruction tgk anak camgini, camgitu baru nk nk kuar sound die tu jadi sekali2 abah marah x nampak la kan…x ke x aci namanya tu…???

Bukannya apa…satu ari tu dh aku marah kt haikal tetiba die leh cakap kt abah die yg aku ni garang…”ibu ni garang kan abah!” ish ish ish ayat…sedapnya dn respond abahnya lak leh senyum kt aku…Mmg terkedu aku waktu tu tp aku buat noeen je sampei kemarahan aku reda baru la aku explain kt haikal tu kenapa aku marah..setelah die faham aku ingat settle la waktu tu…

Tapi…….petang tu kami kuar jenjalan sekitar putrajaya.  Aku cuma cakap “cepat la haikal turun” coz waktu tu depa nk gi kedai jap.  Rupanya sekali lagi ayat “ibu garangkan abah!” kuar dari mulut haikal.  La ish…baru cakap camgitu kena dh!!!  Sedihnya aku rasa.  Jenuh aku tanya haikal bertalu2 dlm keta ibu garang ke haikal??  Sekejap die angguk, sekejap die geleng. Huhuhu mungkin die x tau nk ckp yg aku ni sekejap ok dn sekejap lagi ko.

Xpe la lepas ni aku kena berazam klu anak buat apa2 pn baik aku serah kt abah dorang je.  X larat aihhh aku nk buat sume ni last2 ibu jugak yg kena…huhuhu…

Apa2 pn sebenarnya ibu sayang sesgt kt korang semua…x tau la nk cakap mcmn….

p/s:  lepas ni abg take over aaa..x larat dh k…

6 Responses so far »

  1. 1

    jade2020 said,

    jap nak bayangkan mcm mana nanadanny garang/marah. setakat ni tak leh terjangkau akal aku lagi keadaan dia tgh marah hehehehe

  2. 2

    azfaliza said,

    kah kah kah..lawak plak rasa..agaknya haikal dah lali tengok ibu dia asik marah2……

    sekali sekala kena jugak bagi hasben take over..cakap je camni..’abg, over to u!’😀

  3. 3

    nanadanny said,

    jade,
    kite dh x dok sama kt 9 tahun…lama tu weh..
    dh x mcm dulu2..lemah lembut, sopan santun….warghhhkakah
    tetambah anak 3 ni sora tu jd up sket!!

    az,
    bukan sekali sakala selalu la jugak asben dok kena take over contohnya bila anak nak ekkk (beyak) mmg la depa panggei ibu, tp mulut ni dok muncung hala kt abah, so abah la kena…heheheh

  4. 4

    Along said,

    hahahaha…aku pun tak terjangkau dek akalku cemana rupa nanadanny ni marah….hehehehe
    rasanya hg kl marah pun, tak nampak sgt kot, cuma tang muka mesti masam kelat punya.

    haa…ni nk habaq bg…org lelaki mmg sejak azali gitu lah, nak kena ketuk, baru jalan keja. selagi mulut tak berbunyi, depa buleh buat badak ja. seropa tu lah aku kt umah pun, tu br anak sorang. kl dh 2-3 org…hampa buleh bayang cemana aku berletiaq dan jd garang kan….wak pun selalu ckp aku suka memerintah…depa tak sedaq, kl tak diperintah, depa buleh tercongok dok tang tu mcm tak dak org lain dlm umah….haaaa

  5. 5

    nanadanny said,

    along,
    sume laki sama kot kan…chee depa tlg sama dgn rela hati sure kite jadi isteri mithali dn x berletiaq tung tang tung tang kan!!!

  6. 6

    yanz1011 said,

    heeheheheeh…aku pon sama, kalau kt umah, mau gegar umah tu dgn jeritan aku…yg aku geram, sikit2 ibu, sikit2 ibu..yg si kecik tu pon sama, langsung x bleh aku bergerak, nk ikot ja p mana.. abah dia lagi laa suka psl anak dok ikot kita je, dia bleh relax….ishh ish ishh…


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: