Nursery vs Pengasuh

Minggu lepas dok poning kopla pasai pikir anak2 ni nk antar maner lepas maid aku ni xde.  Kuat kata ati mmg nk antar pada nursery kt kem aku ni pasai pikir balik diorang bleh berkawan dan belajar. Tp jumaat lepas terjawab segala kekusutan aku ni bila pergi kt nursery ni. Last2 aku decide yang aku mesti antar pada pengasuh kerana:-

1.  Baby dijaga lebih kurang dalam 20 lebih org..dn kakak tu kata klu bleh mmg die x nk jaga baby dh pasai dh x terjaga..Siap tunjuk kat aku lagi bilik baby ditempatkan.  Masyaallah terkezut beruk aku tengok, dh la baby dok dlm bilik gelap.  Sederet tu buaian, sederet lagi tilam2 (baby2 tgh tido wak2 tu), sederet lagi baby tgh jaga…penjaga tu tengah main2 ngan baby2 tu.  Aku cuma imagine mcmn la depa nk ingat time bebudak tu minum susu…setiap baby tu berapa auns dn mcm2 la dlm kepala otak aku ni pikir…

2.  Bilik lelaki dan perempuan diasingkan.  So aku pikir haikal ni mesti warggggghhhhhh nangeh nk kakak die tu.. Bagus tu mmg la bagus diasingkan tp kesian la plak kt depa kan..(hehehe ada je alasan tu).

3.  Mungkin diorang x leh tgk tv dn mesti ada time unt tido, makan, belajar, etc…  Anak2 aku tu kan dh ditrained ikut suka ati je bila nk makan, nk tido… so ini pn dikira alasan la kan..hahaha

4.  Dok pikir mcmn la aku nk angkut 3 org tu berderet2 kuar rumah, turun lif, terkedek2 pi kt keta, bwk keta, turun dr keta p ke nursery tu…oooooo tidak… pasai biasanya org yg antar nursery ni asben ngan wife sorang dok dlm keta sorang lagi leh turunkan anak2 tu. Aku ni……..asben dh la koja kt kl nunnnnnnnnn

5.  Klu la ujan di pagi ari camner la aku nk bawak depa tu ke keta kan…

Last2, ptg jumaat lepas tu aku p jumpa kakak yg setingkat ngan aku minta tolong die jagakan.  Alhamdulillah wlpn die dh jaga 2 org tp aku tgk muka die, mmg die leh jaga bebudak.  Aku pn x tau kenapa muka akak tu dh terbayang2 kt mata ni waktu ptg jumaat tu.  Jadi tanpa berlengah lagi bila balik aku teruih je p umah kakak tu.  Wlpn kena bayar rm600++, aku senang ati coz anak2 aku pn seronok duduk kt umah kakak tu.  Siap si nana tu kata kt aku pagi ni cepat la ibu nk pergi umah mama…ishishish ini sudah leeebeehhh.  Xpe la janji diorang seronokkan…

Aku pn sebenarnya nk antar nursery tu bagi depa belajar berdikari sume tu tp aku x sampai hati bila tengok baby2 dlm bilik tu..Bagi aku mesti mak2 baby ni kuatkan hati dan mental diorang bila hantar kt nursery ni.  Aku tau x sume nursery camtu coz sesetengah nursery die amik limited baby je tp kalau korang tgk pn aku tau korang mesti nyer x sampai ati…

Apa2pn semua ibu mengharapkan anak2 mereka dijaga dgn baik oleh pengasuh mahupn nursery.  Maner ada mak yg letak je anak haaa lantak engko la kt ctu.. Aku rasa xde la camgitu klu ada pn mungkin dlm kepala otak diorang tu dh bengong…hahahahahaha

9 Responses so far »

  1. 1

    m|era said,

    comel la pulak tengok wallpaper nana ngan haikal ni.. cute je dua2 beradik

  2. 2

    nanadanny said,

    anak saapeer la tu…warggghhhkakahh
    tq2

  3. 3

    jade2020 said,

    bagi je aku jaga…konpem dorang kena basuh berak sendiri wakgahahahaha

  4. 4

    nanadanny said,

    jade2020,
    tau dah tu sbb x anta kt hg tu…

  5. 5

    klynda said,

    ayiesh besa dok nursery..melalak sepanjang hari..sian kat dia. sib baik nursery dpn opis ja tp tu pun x leh gak. tiap kali kita pi tgk dia, dan dan tu nak ikut, waaaaaaaaaaaaaaa sekuat hati. dia sempat 2 bln ja kat situ, sian sungguh tgk dia

    setahu klinda kalau utk sukatan susu baby tu, mak baby tu akan tulihkan ataih tin tu, berapa sudu susu, berapa oz ayaq..

  6. 6

    nanadanny said,

    klynda,
    haa betui, ari tu p tgk pn botoi susu, tin susu sume bertulih..cuma yg riso tu waktu time nk minum susu tu depa ingat ke aaa bila last baby ni minum dh ada byk baby yg nk dijaga..

  7. 7

    jade2020 said,

    jangan risau la julia….depa dah lama buat keje tu…dah expert. kan ke aku biasa lepak2 kat nursery bila internet takdok hehehehehe

  8. 8

    Along said,

    haa betoi pengasuh kt nursery tu dh expert, dh mmg keja depa. dekat tin tu mmg kena tulih sukatan. aku penah htq khaireen kt nursery, mmg ari2 asyik nangeh jaaa…makan pun kurang dan berat dia makin turun. dah tu asyik kena demam n selsema…tu yg tak tahan tu. sian la budak tu….selang seminggu mesti selsema. bila dh htq kt umah pengasuh…ha lega p. jarang sgt nk demam ka selsema ka. makan pun dh selera. cuma dok pikiaq pulak cemana la nanti nk renggang dgn pengasuh tu utk masuk tadika pulak…dh besa dok umah, org layan elok. Masalah jugak tu…

  9. 9

    nanadanny said,

    along,
    bila dh umur 4 thn aku rasa xde masalah klu kite nk antar sekolah pasai aku tgk nana tu x sabar dh nk pi tadika cumanya depa nk 5 dn 6 thn je…jd tunggu thn depan je la nana tu pi sek….


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: