Berpantang

Kite sebagai org pompuan ni byk kena pikir selepas kawin.. Bila dh kawin, ada rezeki pregnant pastu terpaksa berdepan ngan alahan, menanggung kesakitan bersalin (tp sebenarnya itulah nikmat yg x dpt org lelaki rasa) dan akhirnya fuhhh selamat melahirkan baby.  Lepas dh bersalin tu faham2 la amalan berpantang yg bagi aku memula tu rasa ok tp boring gak lelama tu..heheheh.  Yang paling aku suka:-

1.  Makan – memula makan tu mmg sedap sgt benda2 yg kite jarang makan mcm ikan kering, ikan haruan, ikan bilis, ayam goreng dan yg syioknya makan dlm kuantiti nasi yg sket sgt..konon nk kuruih la tu tp huh hangat2 tahi ayam je azam tu…warghkakak bila dh abis pantang 2 3 bln je mkn sket  pas2 hahaha paham2 korang la bila nk kurus pn x tau la..

2.  Tido – Baby waktu ni mmg la x gheti lagi ngan putaran jam ni.. bila siang die dok tidoq punya la nyenyak tp waktu mlm die dok berjaga lak..  Tp tu la bila dok ngan mak ni kite pn disuruh tido mcm baby gak.. Ermm apa lagi tanpa membuang masa siang pn aku zzzzzzzzz…x senonoh betui la..

3.  Mengurut – ini la masa yang aku tunggu sgt..bestnya x tau nk kata la bila ada org dok picit2 badan kita ni. Tp tu la paling kurang 3 ari nk lama pn bleh makcik tu kata tp ongkosnya??? Makcik tu punya sedap mengurut sampai kolumpo ni pn die p umah dato2, tan sri2 bila anak2 depa tu bersalin.. siap pakai pakej lagi mengurut, bertangas, mandikan baby 10 ari 800 hengget..

Yang aku x suka..

X bleh:-

1.  Minum ais – korang tau la kan paberet aku teh ais dan air apa2 pn xpe asalkan letak ais..fuh x tau la nk kata kan kenikmatan ais tu tp tu la benda yg x baguih tu la yg suka sgt. Apa nk jadi la aku ni elok minum air suam je puan…

2.  Kuar rumah – x bleh, dilarang, x digalakkan langsung kuar rumah wlpn depan umah je..Warggggghhh tension rasanya sampai nk p klinik pn mak kata xpe ke satgi pening plak.. Tp bila dpt kuar naik keta wlpn ke klinik dn kinik tu pn bukanlah jauh sgt x sampai 10 minit dh sampai tp rasa mcm kejakunan tu melampau sungguh dn rasa syiok sgt..

DAN

Perasaan –  aku pn x tau la kenapa waktu aku berpantang memula aku ok tp lelama tu based on 3 kali berpantang ni aku cepat sensitip, sedih, marah, benci, x suka, geram sume ada dlm ati aku ni.  Dan menjadi mangsa adalah org2 di sekeliling aku.  Tak bleh org cakap salah sket ati aku mula la nk memberontak..Aku meroyan ke tu aaaa??? Hindarkanlah benda tu dari aku tp mmg aku takut sgt klu nk citer pasai perasaan ni kekadang tu bila dh geram sgt nangeh tu bleh tersedu2..Ishh x tau la aku nk cakap pasai benda ni jadi pada hubby ku …harap phm la apa maksud deeennn ye…hehehe klu x phm lagi blk citer lain. 

Pada org sekeliling yg menjaga aku waktu berpantang tu tima kasih la byk2. Tak tau nk cakap mcmn dgn keletah dua orang anak aku tu yang kadang2 saje mencari perhatian semenjak dh dapat baby ni.  Dan aku x leh nk lupakan pengorbanan mak aku sepanjang die jaga aku bila aku berpantang di kampung.  Terima kasih byk2 mak..( nk nangeh leh x rasa dh meleleh ni ) Minta maaf atas segala2nya…

Tisu…di maner kauuuuuu

6 Responses so far »

  1. 1

    jade2020 said,

    lagi satu hang lupa nak tulis. time pantang ada satu lagi benda yg tak boleh…..bendanya ialah ehemmm…ehem….kenala posa wakgahahaha

  2. 2

    klynda said,

    klinda pantang jenis rock..warrkkkhh..bygkan travel dr KL- Penang, pastu dok umah kg sat, pi umah kak kat sg petani sbb nak mengurut. Kat kg kami dah x dak org mengurut. 2 minggu pastu, travel lagi Penang – KL. Sempat lagi ronda kat hentian beli roti..hehehe.. Yang penting kena pandai jaga diri. Makan kena berkhasiat apa semua. Mak klinda pantang zaman moden..hehehe..no more ikan kering..

  3. 3

    klynda said,

    haaa lagi satu masa blk pantang tu, dikna beli pizza…klinda hantam jugak. Mak bagi makan. Mak kata bukan ada apa pun dlm pizza tu..x dak benda yg gatai atau memudaratkan..makan ja lah. Lagi satu kfc jugak dihalalkan oleh ibuku..sayang mak..

  4. 4

    ibuiaman said,

    betui kan dlm pantang ni mcm2 leh jadi aku pn mcm engko gak nasib baik x apa2..huhuhu

  5. 5

    nanadanny said,

    jade2020,
    ooo itu je yg hg tau ye! advance sungguh la tp mmg betui pn..wargkakah

    klinda,
    best la pantang cam gitu bleh tiap2 tahun la camtu dapat baby..hehehe

    ibuaiman,
    sama lak kite kan tp tu la bebaik la hg nnt ye..dh dkt nk bersalin kan! Take care

  6. 6

    nct said,

    ish lama no nak tunggu sampai abih pantang, huhhuhhhuuu…

    mak ct pun sama klinda oi, dia jenis, semua boleh, sbb dia pun sama camtu, dia x kira apa dah, sedangkan sakit pun dia boleh mintak nak makan yg bukan2, dia jenis x kuat pantang, tp x lah sampai memudaratkan… bak kata org, jgnlah sampai benda yg gatai pun hentam gak, tu x sayang body namanya.

    julia, ct dah bgtau siap2 kat shaifull, masa pantang nak makan daging bakaq, ayam bakaq, x mau ikan kering, no wayyyyyy!!!


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: